Blog

Izolatie fonica – Acustica cladirilor

Ce inseamana izolatie fonica – principii, materiale si mici secrete

Izolatia fonica si fonoabsorbtia acustica sunt esentiale pentru impactul sunetului asupra sanatatii, confortului atat psihic, cat si fizic. Pentru a realiza diverse izolatii fonice exista numeroase materiale specifice.

Izolarea fonică este procesul de reducere a transferului de sunet între două spații sau medii. Este importantă în diverse contexte, cum ar fi construcțiile rezidențiale și comerciale, industria de divertisment, producția de echipamente audio și multe altele

Propagarea sunetului in interiorul si exteriorul cladirilor sa face prin intermediul fluctuatiilor de presiune.

Sunetul se poate controla si gestiona in doua moduri:

  • Izolatie fonica: reducerea zgomotelor aeropurtate si de impact din exteriorul unei camere, unde nivelul de zgomot este prea mare pentru a fi acceptabil.
  • Fonoabsorbtia acustica: reducerea ecoului/reverberatiilor intr-o camera pentru a imbunatati claritatea sunetului.

izolatie-fonica-interior-perete-tavan

GESTIONAREA ZGOMOTULUI INTR-O CLADIRE

Unitatea de masurare a nivelului sunetului se numeste decibel (dB). Ca referinta, o soapta are 30 dB, o conversatie normala 60 dB, un computer 40 dB, un aspirator 75 dB, un ciocan pneumatic 110 dB, un avion care decoleaza 140dB. Gestionarea zgomotului dintr-o cladire vizeaza suprimarea sau reducerea zgomotului de fond; intr-o cladire de birouri goala, zgomotul de fond poate ajunge pana la 40 dB. Pentru a comunica eficient, nivelul normal al conversatiei trebuie sa depaseasca cu 10-15 dB zgomotul de fond.

Corectia acustica (absorbtia sunetului)

  • Zgomotul de fond poate fi creat de ecoul dintr-o camera din cauza reverberatiei sunetului pe pereti, tavan si podea. Timpul de reverberatie este caracterizat de lungimea perioadei de timp necesara pentru ca nivelul de zgomot al unui sunet sa scada cu 60dB dupa incetarea emisiei suntelui de catre sursa. Timpul de reverberatie difera, in functe de tipul cladirii si de utilizarea spatiului. De exemplu, o sala de cinema necesita 0.2 secunde, in timp ce o piscina are un timp de reverberatie de 3.0 secunde. Siniat ofera solutii pentru corectie fonica ce schimba timpul de reverberatie la nivelul cerut de reglementarile aplicabile. Afla cum sa imbunatatesti corectia acustica.

Izolatie fonica (reducerea zgomotului)

  • Zgomotul de fundal poate avea si surse necontrolate din exteriorul incaperii. Aici intervine izolatia fonica. Sursele sunt mulptiple: constructii, transportul, vremea, zgomotul pasilor, vocile, lucrarile etc. In aceasta situatie, transmiterea zgomotului de fundal printr-un perete sau partitie, trebuie redusa in mod eficient, pentru confortul locuitorilor. Izolarea fonica este legata de diferenta de nivel de sunet dintre un emitator si un receptor al sunetului, fiecare fiind de o parte si de cealalta a peretelui despartitor.

Cateva cuvinte despre pricipiile izolarii fonice:

  • Materiale izolante: Există o varietate de materiale utilizate pentru izolația fonică, cum ar fi plăcile de ghips, izolația din vată minerală, spuma fonoabsorbantă, panourile acustice, materialele compozite fonoizolante și multe altele. Aceste materiale fonoioizolante sunt proiectate să absoarbă, să disperseze sau să reflecte sunetul pentru a reduce transferul de sunet între spații.
  • Straturi multiple: În multe aplicații, izolarea fonică eficientă necesită utilizarea unor straturi multiple de materiale izolante sau combinații de materiale pentru a reduce transferul de sunet într-un mod eficient.
  • Construcție corectă: Izolarea fonică eficientă implică proiectarea și construcția corectă a peretelui, pardoselii, plafonului sau a altor elemente structurale pentru a minimiza transmiterea sunetului. Acest lucru poate include utilizarea materialelor adecvate, sigilarea fisurilor și rosturilor, izolarea cavitaților și utilizarea unor construcții care să reducă rezonanța și vibrațiile.
  • Diferența între izolație fonică și absorbția fonică: Izolația fonică se referă la capacitatea de a reduce transferul de sunet între două medii, în timp ce absorbția fonică se referă la capacitatea de a absorbi sunetul într-un spațiu pentru a reduce ecoul și rezonanța. În multe aplicații, o combinație de izolație fonică și absorbție fonică este utilizată pentru a obține un mediu fonic confortabil și eficient.
  • Aplicații diverse: Izolarea fonică are aplicații într-o gamă largă de domenii, inclusiv în construcții rezidențiale și comerciale, studiouri de înregistrare și mixaj, săli de cinema, săli de concerte, săli de conferințe, birouri, spații industriale și multe altele

Vezi lista noastra de tratamente acustice sau izolatie fonica si apeleaza la specialistii nostri pt o izolatie fonica eficienta: TRATAMENT ACUSTICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *