Blog

Boxe home cinema versus hifi stereo

Boxe home cinema sau hifi ?

În ciuda faptului că tehnologia a evoluat, sistemele stereo aparent banale, formate din 2 boxe cu un amplificator aferent, au rămas unica opțiune pentru audofili. Sistemele home-cinema configurate corect ar trebui să conțină 2 boxe front tip coloană și 3 boxe surround. În această formă ar putea fi utilizată atât pentru vizionarea filmelor cât și pentru ascultarea muzicii.

Însă dacă vreți să obțineți un sunet pe deplin curat, adecvat, trebuie să știți că muzica și filmele au cerințe foarte diferite.

sistem boxe hi fi

Sistem audio Home Cinema

Sistemul 5.1 sau 7.1 format exclusiv din subwoofer și boxe tip satelit este recomandat pentru vizionarea filmelor. Este însă mai puțin recomandat pentru muzica, din cauza lipsei anumitor frecvente și a presiunii acustice mai puțin uniformă.

boxe home-cinema

FILME

Mulți dintre noi credem că un sunet bun este un sunet bun, însă începând cu home cinema, amintiți-vă că filmele de astăzi au o gamă dinamică, nelimitată de sunete. De la moale la puternic, dialogul este mixt pe canalul central. Efectele surround pot fi ambientale sau punctuale, iar solicitările de bas profund sunt uneori extreme. Aproape fiecare lungmetraj lansat în ultimii 20 de ani are o coloană sonoră complexă, multichannel.

MUZICĂ

Cât de diferit stau lucrurile în ceea ce privește muzica? Un număr extrem de mic de înregistrări muzicale noi sunt disponibile în sunet multichannel (regulile stereo în lumea muzicii). Probabil 99% dintre aceste înregistrări sunt comprimate dinamic, iar efectele de bas aproape că nu mai există. Pentru home cinema orientan spre film, responsabilitatea principală a subwoofer-ului este furnizarea de efecte de joasă frecvență care “cutremură” camera. Pentru muzică aveți nevoie de un subwoofer care să ofere un bas clar, precis, bine controlat și perfect integrat cu boxele sistemului.

Cerințele dinamice ale filmelor au legătură în mod direct cu capacitatea de volum ridicat. Acest lucru crește cerințele de putere pentru un home cinema față de sistemele orientate spre muzică. Pentru un home theatre sunetul joacă un rol de susținere, calitatea imaginii și acțiunea de pe ecran atrăgând cea mai mare parte din atenția noastră. În schimb, calitatea sunetului unui sistem orientat spre muzică poate reuși sau eșua de la sine. Sistemele trebuie să fie mai precise tonal și mai credibile din punct de vedere sonor decât un sistem home cinema. Doar așa pot atinge același nivel de calitate percepută a sunetului.

Sunetul difuzorului central construiește sau distruge succesul unui home cinema. Dacă utilizați sistemul în principal pentru filme, alegeți cea mai bună boxă centrală pe care v-o permiteți. Pe de altă parte, dacă ascultați muzică 10 ore pe zi, alocați cea mai mare parte a bugetului pentru boxele din față, stânga și dreapta. S-ar putea chiar să vă gândiți să nu cumpărați un subwoofer și să folosiți doar boxe full-range. Cu alte cuvinte, puneți banii acolo unde fac cel mai bine. 😊

Modelul de cinci boxe identice este frumos în teorie, dar dacă ascultați mai multă muzică decât filme, această alegere reduce calitatea difuzoarelor principale din stânga și din dreapta.

Exemple de sisteme:

  • Un exemplu concret de configurare, începând cu un sistem home cinema Definitive Technology orientat spre muzică. Sugerăm turnuri BP-8080ST pentru canalele din față stânga și dreapta, una dintre perechile sale mai mici, CS-8040HD și o pereche de boxe surround Pro Monitor 800. Turnurile au subwoofers încorporate, așa că nu este nevoie să adăugați unul separat.
  • Un sistem orientat spre film, cu aproape același MSRP.  Sugerăm turnuri mai mici, BP-8020ST, un difuzor central mai mare, CS-8060HD, cu subwoofer încorporat, boxe surround SR-8080BP și un subwoofer SuperCube1.

Prețurile celor două sisteme DefTech sunt apropiate, dar adaptate nevoilor, în funcție de pasiunea mai mare pentru muzică sau pentru filme.

Desigur, dacă vizionați rar filme, renunțați la sunetul multicanal și rămâneți cu stereo pur. În acest fel, puteți investi în difuzoare și electronice stereo și mai bune și puteți maximiza calitatea sunetului per banii cheltuiți.

Pentru alegerea corectă a unui sistem audio, specialișstii noștri vă stau la dispoziție.

One thought on “Boxe home cinema versus hifi stereo

  1. nicolaenicolaescu spune:

    Bună ziua. Aș dori să vă consult cu privire la un sistem de difuzoare. Vreau să creez un home cinema la domiciliu, ce date trebuie să vă trimit. Vă mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *