Pentru a te bucura de muzica ta preferată, fie acasă, fie în deplasare, e important că cunoști care sunt diferitele tipuri de boxe și caracteristicile lor. Iată un ghid de informații utile pentru o alegere corectă. In acest articol vei putea afla aproape totul despre boxe si rolul lor.
Pentru început
Boxele calitative sunt cheia pentru a genera cea mai bună experiență audio posibilă, în sistemul tău de sunet. Poți asocia cel mai bun pick-up de pe piață cu cel mai bine cotat receiver AV, dar fără boxele potrivite, configurația audio a sistemului tău nu va conta foarte mult în ceea ce privește calitatea sunetului.
Boxele oferă interfața între partea electronică a unui sistem audio și lumea fizică în care sunetul este redat. Alegerea setului potrivit poate face diferența între un sunet înghesuit și neclar și un sunet cristalin ca într-o sală de concert. Dar cu atât de multe opțiuni și prețuri care variază de la 50 la 50.000 de dolari, poate fi greu să știi care tipuri de boxe sunt potrivite nevoilor tale. Acest ghid detaliază aspectele de bază astfel încât să poți lua o decizie bine documentată atunci când cauți o nouă configurație audio.

Tipuri de boxe – informatii utile pentru o alegere corecta
Cum funcționează?
Boxele trag energie electrică dintr-o baterie sau priză pentru a crea un câmp magnetic. Bobina de difuzare a boxei reacționează la câmpul magnetic, mișcând înainte și înapoi pivotul. Pe măsură ce pivotul se mișcă, el mișcă și aerul din jurul său, producând unde sonore. Notele înalte se generează prin mișcarea rapidă înainte și înapoi a unei distanțe scurte. Când pivotul se deplasează înainte și înapoi mai mult, o face mai lent, creând note mai adânci. Frecvența undelor determină percepția noastră asupra tonurilor.
Imaginează-ți că…
O piatră mare lovește apa cu un plescăit adânc. Astfel se creează valuri mari care se răspândesc îndepărtate unul de altul. Pe de altă parte, după aruncarea unei pietricele într-un lac, vei auzi un plescăit de frecvență înaltă. Undele și valurile din apă acționează în mod precis, așa cum undele sonore se mișcă prin aer. Valurile mari și lente produc note joase. Valurile scurte și rapide produc note înalte.
Componență
Majoritatea boxelor sunt formate din două drivere (un woofer și un tweeter), o rețea de crossover și o carcasă. Difuzoarele cu două drivere sunt denumite 2-way speakers. Driverele sunt piese subțiri de material în formă de pâlnie (de obicei din plastic). Fiecare driver produce frecvențele cele mai potrivite pentru mărimea sa. Woofer-ul produce basul în timp ce tweeter-ul emite frecvențe înalte. Raza medie cade undeva între cele două și este determinată de rețeaua de crossover care împarte frecvențele între drivere.
În cazul boxelor de tipul 3-way speakers, un driver de gamă medie îmbunătățește munca difuzorului pentru bas, și a tweeter-ului. Boxele de tipul 4-way speakers adaugă un subwoofer în ecuație. Există avantaje în aceste tipuri de sisteme, dar poate fi dificil și costisitor ca trei sau chiar patru boxe să funcționeze ca una. Aveți grijă la boxele de tipul 3-way speakers ce costă mai puțin de câteva sute de dolari fiecare.

Tipuri de boxe – informatii utile pentru o alegere corecta
Rețeaua încrucișată separă semnalul audio care vine de la dispozitivul media (discuri, CD-uri, cutii de streaming, etc), trimițând frecvențele diferite către difuzorul potrivit. O rețea bine proiectată conține un filtru low-pass (LPF), care împiedică înaltele să ajungă la difuzorul pentru bas, și un filtru high-pass (HPF), care împiedică joasele să intre în tweeter.
Carcasa boxei
Toate aceste componente există în carcasa boxei, care este în sine un component vital în designul difuzorului și are un mare efect asupra sunetului. Carcasa trebuie să fie rigidă, bine fixată și intern amortizată, pentru a evita rezonanțele care distorsionează sunetul.
Carcasele din plastic pot funcționa bine în cazul boxelor pentru calculator, dar nu pentru componentele audio „serioase”. Acestea ar trebui să fie de obicei făcute din lemn sau, mai comun, din fibre de densitate medie (MDF).
Design-ul carcasei
Design-ul carcasei este, de obicei, unul dintre cele două: o “cutie” izolată sau una de tip „bass-reflex”, cu o deschidere („port”), utilizată pentru a oferi o cavitate de rezonanță mai lungă/mai adâncă pentru frecvențele joase. Atunci când un woofer se mișcă, împinge aerul în două direcții: înainte și înapoi. Dacă nu este tratat corespunzător, sunetul out-of-phase va anula valul din față, rezultând un bas slab. Portul oferă valului spate un loc de deplasare.
Un sistem corespunzător face ca cele două valuri să se completeze, și nu să se anuleze. Astfel rezultă un bas întărit, și nu unul diminuat. O metodă comună de întărire a bassului este numită „suspensie acustică”. Acest design folosește o cutie etanșă în care aerul prins acționează ca un resort. Avantajul acestuia este că o cutie mai mică poate produce un bas foarte adânc; dezavantajul este o eficiență mai scăzută, ceea ce necesită un amplificator mai puternic.
Tipurile de boxe
Cu atâtea tipuri diferite de boxe, poate fi greu să ştiţi care dintre ele vă vor satisface cel mai bine nevoile. Începeți prin a vă gândi la ceea ce intenționați să utilizați difuzoarele. Construiți un home theater de înaltă calitate, căutați un sistem audio multi-camera sau visați la un sistem stereo de standarde înalte, pentru colecția dumneavoastră de vinil? Poate doriți să ascultați muzică în timp ce gătiți, sau să vă cântați melodiile preferate în duș pentru a vă începe bine ziua.
Unde îl folosiți?
Odată ce știți cum intenționați să utilizați sistemul, gândiți-vă și la camera în care îl veți folosi. Cu cât spațiul dvs. este mai mare, cu atât sistemul trebuie să fie mai puternic. Aduceți sunetul într-un apartament de studiu sau într-un home theater de 1.000 de metri pătrați? Un singur difuzor inteligent poate fi suficient pentru primul. Pentru cel de-al doilea, probabil veți dori o configurație de sunet surround puternică cu 5+ difuzoare și cel puțin un subwoofer.
Să aruncăm o privire asupra diferitelor tipuri de difuzoare disponibile pentru a alege!

Tipuri de boxe – informatii utile pentru o alegere corecta
Boxele tip turn / de podea
Așa cum sugerează numele, boxele de podea își găsesc locul de obicei acasă, pe podea. Adesea numite boxe-turn, cele mai multe se întind de la 100 până la 120 centimetru de la sol. Deși mărimea unei boxe are o legătură mică (sau inexistentă) cu calitatea sunetului, cele mari sunt de obicei mai puternice. Deoarece este mai ușor să se creeze frecvențe joase cu drivere mai mari, boxele de podea sunt, de asemenea, mai bine echipate pentru a produce mai mult bas. Cu acest lucru în minte, trebuie să știți că sunt cele mai potrivite pentru spații mari. Dar sunt, de asemenea, utilizate în sistemele de tip surround, acționând ca boxe frontale stânga și dreapta în cele mai multe cazuri.
Click aici pentru Boxe de podea

Tipuri de boxe – informatii utile pentru o alegere corecta
Boxele de raft
Boxele de raft sunt o alternativă excelentă la cele de podea, în special pentru spații mici. Sunt mult mai mici și, de obicei, echipate cu un tweeter și un woofer, sau un driver mediu. Cu toate acestea, puteți găsi și boxe de raft de tip 3-way care includ fiecare dintre toate aceste drivere. Deși acest tip poate sta pe un raft, oferă o calitate superioară a sunetului atunci când este amplasat pe un stativ. Acesta permite ca sunetul să se răspândească mai liber, în timp ce un raft va absorbi o mare parte din sunetul emis.
La fel ca și boxele-turn, boxele de raft pot funcționa bine pentru o configurație de sunet stereo. Sunt, de asemenea, excelente pentru sistemele de sunet de tip surround, unde pot servi ca boxe frontale, din spate sau ambele. În timp ce dimensiunea lor limitează răspunsul bass, combinarea lor cu un subwoofer vă permite să bucurați de întreaga gamă de frecvențe de sunet.

Tipuri de boxe – informatii utile pentru o alegere corecta
Click aici pentru Boxe de raft
Boxe surround / satelit
Boxele satelit sunt proiectate să stea în spate sau lateral față de zona de ascultare. Ca niște verișori mai mici ale celor de raft, acestea de obicei au două drivere, un tweeter și un driver mediu sau un woofer. Deși pot fi utilizate ca o pereche stereo, acestea sunt în general folosite în completarea boxe, mai degrabă decât să acționeze de sine stătătoare. Pentru a evita alimentarea cablurilor prin zona de ascultare, boxele satelit sunt adesea montate pe perete sau tavan. Cele wireless sunt, în același timp, o opțiune foarte bună. Însă nu uitați că și acestea necesită un cablu de alimentare.

Tipuri de boxe – informatii utile pentru o alegere corecta
Boxe centrale
Boxele centrale sunt o parte integrată a aproape oricărui sistem surround sound. Ele se regăsesc între boxele frontale stângă și dreaptă. Atunci când sunt utilizate într-un home theater, de obicei se așează chiar sub ecran. Având în vedere că se află în centru, este firesc ca ele să se specializeze în emiterea frecvențelor medii. Atunci când se urmăresc filme și emisiuni, boxele centrale sunt responsabile pentru producerea majorității dialogurilor.
Click aici pentru Boxe centrale

Tipuri de boxe – informatii utile pentru o alegere corecta
Boxele subwoofer
Subwooferele sunt esențiale atunci când vrem să ne bucurăm de bass puternic și bogat. Cele mai multe sunt „alimentate”, ceea ce înseamnă că au un amplificator încorporat și o rețea de încrucișare care vă permite să vă ajustați răspunsul frecvenței superioare al sub-ului astfel încât să se potrivească mai eficient cu boxele principale. Citiți ghidul de cumpărare al subwooferului pentru a vă ajuta să găsiți modelul potrivit pentru sistemul dumneavoastră.
Performanța subwoofer-ului este afectată semnificativ de amplasare. Unele locații din camera vor anula complet bass-ul. Așadar, unde plasați subwooferul și unde vă așezați dumneavoastră sunt esențiale pentru a-l folosi la cea mai bună capacitate a lui.
Click aici pentru Subwoofere

Tipuri de boxe – informatii utile pentru o alegere corecta
Soundbar
Soundbar-urile sunt cea mai ușoară modalitate de a îmbunătăți calitatea audio a televizorului tău. Instalarea lor este adesea la fel de simplă precum conectarea unui cablu de alimentare la o priză.
Click aici pentru Soundbar-uri
Boxele incastrate
Boxele incorporate vă permit să vă bucurați de un sunet de înaltă calitate fără să aglomerați încăperea. Deși cele mai multe sunt construite în carcase ce pot fi așezate pe un suport, o etajeră sau o altă suprafață rigidă, ele sunt ascunse în tavan sau perete. Aceste boxe vin cu o panou frontal, dar nu au o carcasă completă, deoarece tavanul sau peretele vor servi drept unul. Ca rezultat, boxaîn sine este adesea mai ieftină decât una similară de raft sau tip satelit. Dar o instalare profesională a acestora va fi probabil la fel de scumpă sau mai scumpă decât cea a altor tipuri de boxe.

Tipuri de boxe – informatii utile pentru o alegere corecta
Boxe în perete
Boxele în perete acționează minunat ca boxe surround, permițându-vă să vă bucurați de o experiență complet imersivă fără a fi nevoie să vă faceți griji cu privire la cablul de difuzor sau cablul de alimentare care trece prin zona de ascultare. La fel ca boxelede raft, acestea conțin adesea un tweeter și un woofer. Este de asemenea popular să se folosească boxele în perete drept pereche stereo, dar într-o locație secundară, cum ar fi o bucătărie sau o cameră de dormit.
Click aici pentru Boxe incastrate in perete

Tipuri de boxe – informatii utile pentru o alegere corecta
Boxele de tavan
Design-urile boxelor tavan sunt similare cu cele ale unităților de perete, cu un woofer și un tweeter. Deoarece sunt destinate să fie instalate deasupra zonei de ascultare, nu sunt la fel de eficiente ca boxele surround. Cu toate acestea, sunt excelente pentru formatele de sunet bazate pe obiect, cum ar fi Dolby Atmos și DTS:X. Acestea adaugă o dimensiune verticală sunetului surround pentru cea mai imersivă experiență de ascultare disponibilă. Boxele de tavan sunt, de asemenea, o alegere excelentă pentru configurările de audio de tip multi-cameră, permițându-vă să ascundeți sursa sunetului în timp ce vă bucurați de melodiile dvs. în afara zonei principale de ascultare.
Click aici pentru Boxe incastrate in tavan
Boxele de exterior
Muzica nu trebuie să fie limitată la pereții casei tale. Boxele exterioare sunt proiectate să reziste, permițându-vă să vă bucurați de artiștii preferați în timp ce savurați pregătirea unui grătar, vă relaxați pe terasă sau vă ocupați de muncile din grădina casei. Unele au aspect similar cu boxele de raft și sunt montate în mod obișnuit pe lateralul casei. Altele se pot camufla, fiind proiectate să arate ca pietre sau obiecte decorative pentru grădină.
Click aici pentru Boxe de exterior

Tipuri de boxe – informatii utile pentru o alegere corecta
Boxe inteligente
Boxele inteligente sunt o modalitate simplă de a aduce calitatea audio în orice cameră din casă. Instalarea este la fel de simplă ca introducerea lor într-o priză și conectarea la rețeaua dvs. acasă. Odată conectate, le puteți controla de pe o aplicație de pe telefon sau utiliza comenzi vocale pentru a reda muzică din toate cele mai bune servicii de streaming.
Multe difuzoare inteligente, inclusiv linia completă a Sonos, sunt perfecte pentru sisteme audio de tip multi-room. Vă permit să sincronizați redarea în mai multe difuzoare din toată casa prin intermediul aplicației dvs. smartphone sau prin comenzi vocale, asigurându-vă că nu pierdeți niciun ritm. Dacă aveți un receptor compatibil în camera de divertisment sau un dispozitiv precum Sonos Port, puteți chiar să sincronizați redarea de la orice dispozitiv conectat la receptorul dvs. Astfel veți putea auzi ce se întâmplă în timp ce mergeți la bucătărie pentru o gustare.

Tipuri de boxe – informatii utile pentru o alegere corecta
Boxe portabile
Pentru o calitate audio departe de acasă, un difuzor Bluetooth portabil este soluția ideală. Aceste dispozitive pot fi suficient de mici pentru a se potrivi în buzunarul tău sau la fel de mari ca boombox-urile din anii 80. Dacă vă place să petreceți timpul pe plajă sau pe apă, căutați un model rezistent la apă pentru a vă asigura că va rezista orice vine în calea lui.
Click aici pentru Boxe portabile
Alegerea unei boxe de calitate
Cele mai bune boxe reproduc audio exact așa cum sunetul a fost înregistrat. Din păcate, nu există o specificație simplă și universală pe care să o puteți verifica pentru a determina calitatea unei boxe. Și, deoarece calitatea sunetului poate fi subiectivă, un difuzor care sună impecabil pentru o pereche de urechi, poate suna subțire pentru alta. În mod ideal, veți putea testa o boxă înainte de a o lua acasă. Cu toate acestea, puteți acorda atenție următoarelor specificații pentru a obține o idee destul de bună a calității unor boxe.
Achiziție
Când vă gândiți la prețul unor boxe, este important să vă bugetați și amplificatoare, cabluri și, eventual, instalarea lor. Gama de prețuri pentru boxe în sine este foarte largă. Unele de dimensiuni de rafturi costa doar câteva sute de dolari. Altele te pot costa mii de dolari și își merită fiecare bănuț.
Intervale de preț
În intervalul de preț până la 300 $, așteptați să obțineți o configurare de boxe solid construită, de dimensiuni de raft, cu performanță optimă de la 60 Hz (bas mediu) în sus. Vă puteți aștepta să cheltuiți între 300 $ și 600 $ pentru o pereche de boxe de raft cu bas mai puternic și mai profund (în jurul a 40 Hz) și un echilibru dorit în toate spectrul audio. Boxele care oferă bas profund la prețuri mai mici probabil că vor compromite alte părți importante ale spectrului de frecvență, adesea mediile, care sunt vitale.

Tipuri de boxe – informatii utile pentru o alegere corecta
Răspunsul în frecvență
Raza de răspuns în frecvență a boxei este măsura a cât de multe sunete poate reproduce. Urechea umană poate auzi sunete de la 20 la 20.000 Hz. Cu cât numărul este mai mic, cu atât tonul este mai scăzut și invers. Majoritatea boxelor sunt capabile să răspundă de la 45 la 20.000 Hz. Dar doar pentru că o boxă poate acoperi o anumită gamă, nu înseamnă că va oferi o calitate bună a sunetului pentru fiecare frecvență.
Mai concret
Variabilitatea difuzorului față de „plan” poate fi un indicator util al performanței sale. Această specificație este indicată ca „+/- x dB.” Cu cât variația este mai strânsă, cu atât răspunsul boxei este mai plan sau mai precis. Variațiile tipice variază de la +/- 0,5 dB la +/- 3 dB, cu cifra mai mică de obicei limitând extremitățile frecvenței. Adică, o boxă cu răspunsul frecvenței publicat de 50-25 kHz, +/- 3 dB, va fi cu -3 dB sub „plan” la 50 Hz și 25 kHz. Aceasta nu înseamnă că informațiile sub 50 Hz nu vor fi auzite, ci doar că scăderea după acel punct poate fi abruptă.
Sensibilitatea
Sensibilitatea unei boxe este o măsură a eficienței sale. Boxele cu sensibilitate ridicată emit un volum mai mare la o tensiune dată. Acest lucru vă oferă o idee despre cât de mare este amplificatorul de care aveți nevoie pentru a conduce boxele. Măsurătoarea este exprimată ca un anumit număr de decibeli (dB) per 2,83 V intrare. De exemplu: „88 dB / 2,83 V.” Dacă nu utilizați un amplificator uriaș, probabil doriți boxe cu o eficiență de cel puțin 86 dB, deși 88 dB sau mai mare ar fi de preferat.
Manipularea puterii
Manipularea puterii vă spune cât de multă putere pot suporta boxele fără a fi deteriorate. Dacă un difuzor este clasificat ca „100 de wati maxim”, nu vă faceți griji dacă alegeți un amplificator de 200 de wati pe canal. Cel mai probabil niciodată nu veți pune atâta putere în difuzoare.
În realitate, ceea ce de obicei dăunează unei boxe este folosirea unui amplificator prea mic și ajungerea la niveluri de „clipping” (distorsiune). Armonicele înalte de nivel ridicat în distorsiune sunt cele care fac daune.
Impedanță
Impedanța unei boxe se referă la rezistența pe care un amplificator o va întâlni atunci când încearcă să conducă un anumit difuzor. Astăzi, cele mai multe difuzoare sunt clasificate la 8 ohmi. Cu toate acestea, impedanța unui difuzor variază în funcție de frecvența sa.
Amplificatoarele solide pot conduce cel mai eficient diverse tipuri de boxe. Cu toate acestea, vă sugerăm să căutați difuzoare cu o impedanță „nominală” de 8 ohmi, deși majoritatea amplificatoarelor pot gestiona ușor o sarcină de 6 ohmi.
Montaj
Un alt aspect important este “imaginea stereo” sau „soundstaging-ul”. Boxele excelent amplasate vă permit să auziți „locul” diferitelor sunete ca și cum o trupă ar cânta în fața dvs. Poate vocalistul este în față și în centru, cu chitaristul și artistul de la clape de ambele părți, în timp ce bateristul bate în spatele lor. Din păcate, specificațiile unei boxe nu vă vor spune nimic despre montaj. Dar puteți verifica recenziile online sau puteți contact un specialist (noi vă stăm la dispoziție pentru orice întrebare).
Testare
Pentru a aprecia cu adevărat capacitatea de amplasare a sunetului unor boxe, este important să te poziționezi între ele și să asculți o înregistrare live sau acustică.
Urechea umană răspunde bine la indicațiile corecte din punct de vedere spatial, de la suprafețele din camera în care este înregistrată muzica. Când aceste reflecții sunt înregistrate și redate cu fidelitate, rezultatul poate fi un portret sonor uimitor de real al unui eveniment muzical.
Ce trebuie să mai ai în vedere?
Odată ce te-ai hotărât asupra setului perfect de boxe, există alte câteva variabile de luat în considerare pentru a te asigura că scoți ce e mai bun din sistemul tău audio.

Tipuri de boxe – informatii utile pentru o alegere corecta
Amplasarea
Unde vă plasați boxele poate avea un impact mare asupra a ceea ce auziți. În timp ce boxele pot direcționa sunetele de înaltă frecvență înainte, frecvențele medii și mai ales joase se extind în toate direcțiile. De asemenea, este important să le plasați pe o suprafață rigidă pentru a preveni ca vibrațiile să scadă calitatea sunetului.
Dacă redați muzică de pe un pick-up, asigurați-vă că boxele nu sunt pe aceeași suprafață cu playerul. Pe măsură ce stiloul alunecă peste vinilul care se rotește, acesta citește vibrațiile pentru a scoate un semnal audio. Vibrațiile ce ies dintr-un difuzor pot interfera cu acest proces delicat, distorsionând sunetul.
Componente auxiliare
Boxele nu vor funcționa în vid. Trebuie să luați în considerare orice alte componente de care ați putea avea nevoie pentru a vă finaliza sistemul audio.

Tipuri de boxe – informatii utile pentru o alegere corecta
Receptoare și amplificatoare
Un receptor este esențial pentru majoritatea setărilor audio. Acționează ca un centru de comandă, preluând semnalul audio de la sursa dvs. media (un recorder, un cablu, un sistem de jocuri, etc.) și îl trimite la boxele corespunzătoare.
Receptoarele dispun, de asemenea, de amplificatoare încorporate, permițându-le să alimenteze boxele cu același fir care trimite semnale audio. Puteți adăuga un amplificator de putere separat dacă doriți să măriți volumul până la 11 sau să aveți un spațiu deosebit de mare, dar acest lucru nu este necesar pentru majoritatea sistemelor.

Tipuri de boxe – informatii utile pentru o alegere corecta
Brațe și suporturi
Investiția în montarea unui hardware de orice fel poate îmbunătăți calitatea sunetului sistemului dumneavoastră. Amplasarea unui difuzor pe un raft sau pe o masă poate duce la vibrații care pot tulbura calitatea sunetului. Suporturile boxelor sunt utile tocmai pentru a preveni aceste vibrații nedorite. Brațele îndeplinesc o funcție similară, cu avantajul suplimentar de a deschide posibilități suplimentare de amplasament.
Fire & Cabluri
Majoritatea boxelor nu vin cu cablurile necesare pentru a le conecta la receptor. Asigurați-vă că aveți un cablu suficient de lung pentru difuzor, încât să se întindă de la receptor la fiecare boxă. În plus, trebuie să aveți cablurile audio și video adecvate pentru a vă conecta dispozitivele media la receptor. Dacă dispozitivele dvs. sunt deja configurate, cel mai probabil aveți cele necesare. Cu toate acestea, dacă sunt conectate direct la televizor, este posibil să aveți nevoie de un cablu HDMI și/sau optic pentru a conecta receptorul la televizor.
În concluzie
Începeți căutarea boxelor perfecte gândindu-vă cum și unde le veți folosi. Apoi, decideți ce tip va răspunde cel mai bine nevoilor tale. Studiați specificațiile difuzoarelor detaliate mai sus și selectați un model care se potrivește bugetului dvs. În final, asigurați-vă că aveți un receptor care să alimenteze boxele și cablurile de care aveți nevoie.
O vizită la un magazin specializat vă poate ușura mult alegerea, așa că vă așteptăm! 🙂