Uncategorized

Parametri Thiele Small – ce inseamna

Parametri thiele small

Ce inseamna parametri Thiele Small – despre masurarea specificatiilor difuzoarelor audio

Acesti parametrii se refera la caracteristicile electrice si mecanice a difuzoarelor de frecvente medii si joase cand acestea opereaza ca un piston. Acesti parametrii sunt esentiali in proiectarea – simularea unei incinte acustice de calitate

Mai întâi o scurtă descriere a ceea ce înseamnă majoritatea parametrilor utili T/S și mai târziu cum îi puteți folosi pentru a evalua difuzoarele pentru selecție.

  • fs: rezonanța difuzorului in aer liber

Punctul în care toate părțile în mișcare ale difuzorului rezonează. Rezonanța este un lucru greu de explicat simplu, dar o regulă generală este că vă va fi greu să produceți frecvențe mai mici decât fs-ul driverului.

Deci un driver cu un fs de 60 Hz nu va reproduce foarte bine 35 Hz. Un driver cu un fs de 32 Hz va reproduce 35 Hz, dacă acordajul este reglat suficient de jos. Aceste două exemple se referă la incinte închise, portate și bandpass, tweeterele sunt mai puțin afectate de fs, deoarece folosesc driverul ca piston.

Parametri Thiele Small – despre calculul incintelor

  • Qts: Qt total al difuzorului

Q este practic un cuvânt descriptiv, este folosit pentru a descrie o calitate sau o caracteristică a unei părți electrice sau mecanice a difuzorului. Deci Qts este Q general al difuzorului, atât electric, cât și mecanic. Qts poate fi considerat cât de puternic este motorul și sistemul magnetic. Un difuzor cu un Qts scăzut de aproximativ 0,20 ar avea un magnet mare și ar putea deplasa conul cu multă forță.

Un difuzor cu un Qts de 0,45 ar avea un magnet mai mic și un control mai mic asupra membranei sale. Deci, valorile scăzute ale Qts oferă un sunet precis și puternic, dar cu o greutate mică sau un bas scăzut și valorile ridicate ale Qts oferă un sunet lent și greu, care vă va oferi o multa de frecvență joasă. Atenție la difuzoarele cu valori Qts foarte ridicate de 0,6 sau mai mult, acestea ar necesita o cutie atât de mare pentru a funcționa corect, încât în ​​cutiile de dimensiuni normale nu aveți prea mult nivel scăzut. Este mai bine să fie folosite pe raftul din spate al mașinii dvs., unde se pot bucura de o cameră spate masivă.

  • Qms: Q mecanic difuzor

Qms este Q-ul mecanic al difuzorului și ia în considerare numai proprietățile mecanice ale difuzorului. Este o măsurare a controlului provenită din suspensia mecanică a difuzorului, care este alcătuită din surround și spider.

Driverul total Q este Qts și este derivat din Q electric (Qes) și Q mecanic (Qms).

Qts este definit ca 1/Qts = 1/Qes + 1/Qms

Se calculează Qms

Fs sqrt(Rc)
Qms = ––––
f2 – f1

Difuzoarele cu un Q mecanic foarte mare pot suna mai deschis, mai curat și au o gamă dinamică mai bună. Acest lucru se datorează faptului că au mai puține pierderi. Sunt mai flexibile, spider-ul este mai bine construit, au un flux de aer mai bun și de obicei au o sensibilitate mai mare. Deci un Q mecanic ridicat este un indicator foarte bun al comportamentului de stocare a energiei.

Qts, Vas si fs ar trebui sa fie baza pentru calculul incintelor.

Pentru cazul in care nu aveti aceste date, le puteti masura cu Tester-ul Dayton DATS V2

BL: Puterea motorului difuzorului

Cu cât valoarea este mai mare, cu atât motorul este mai puternic. Dată în metri tesla. Difuzoarele cu valori BL ridicate de aproximativ 30 sau mai mult au capacitatea de a-și controla conurile foarte precis. Aceste drivere vor avea aproape sigur magneți foarte mari și vor cântări mult. De asemenea, rețineți că difuzoarele cu valori BL ridicate vor avea în mod normal o valoare Qts scăzută. Difuzoarele cu o valoare BL scăzută de 20 sau mai puțin vor fi mai puțin capabile să-și controleze conurile.

Vas: Volumul de aer egal cu conformitatea difuzorului

Acest lucru poate fi considerat cât de rigidă este mișcarea conului. Valoarea este dată în litri sau inci cu. Există o mulțime de variabile care determină Vas, așa că nu poți spune cu adevărat că valorile mari ale Vas înseamnă un anumit lucru sau sunt mai bune. Un spider de suspensie simplu sau dublu va afecta Vas, la fel și dimensiunea conului. Temperatura aerului și de asemenea umiditatea îl vor afecta pe Vas și deci este unul dintre cei mai greu de evaluat dintre parametri thiele small.

Mmd: Masa sau greutatea ansamblului conului difuzorului

Este greutatea membranei, bobinei și alte părți mobile. Membranele usoare se găsesc de obicei în driverele cu valoare Qts mai mare, dar nu întotdeauna. Acest lucru pare să le ofere avantajul de a avea un răspuns tranzitoriu mai rapid, deoarece conul este ușor, dar motoarele slabe găsite în driverele Qts mai mari compensează orice avantaj de a avea un con mai ușor.

Sd: Zona de radiație efectivă a difuzorului

Dată în centimetri pătrați sau inci pătrați. Practic înseamnă cat aer misca membrana. Conurile mai mari vor avea Sd mai mari, iar conurile mai mici vor avea Sd mai mici. Un Sd mediu pentru un con de 18 ar fi de 1150 cm2, iar un driver de 15 ar avea un Sd mediu de aproximativ 890 cm2. Dar trebuie luată în considerare și adâncimea conului. Un con mai adânc vă va oferi un Sd mai mare pentru același diametru. Deci, de aceea vedeți Sd-uri diferite pentru drivere de aceeași dimensiune. Cele cu Sd-uri mai înalte au conuri mai adânci sau au mai puțin material înconjurător sau ambele.

xmax: distanta de deplasare a bobinei

Descriere plictisitoare pentru parametrul pe care unii dintre noi îl iubesc cel mai mult. De obicei dat în mm reprezintă distanța pe care bobina poate parcurge într-o singură direcție și poate menține un număr constant de spire în gol. Deci un difuzor cu un xmax de 10 mm se poate deplasa este de două ori mai departe decât unul cu un xmax de numai 5 mm. Nu confunda xmax cu excursie maximă. Mai mult, xmax înseamnă că conul se poate deplasa înăuntru și ieși mai departe în timp ce este încă sub control. Excursia maximă nu are sens, deoarece nicio persoană sănătoasă nu își conduce conurile până la extinderea completă.

Rețineți că cifra xmax este doar pentru o singură direcție, deci o cifră xmax de 5 mm înseamnă că conul se poate deplasa cu 5 mm spre exterior și 5 mm spre interior dincolo punctul neutru, în timp ce este încă sub controlul sistemului motor. Dacă nu este dată cifra xmax, dar sunt date lungimea bobinei și înălțimea intervalului, puteți calcula xmax din acestea. Luați lungimea bobinei și scădeți înălțimea spațiului, apoi impartiti la 2. Așa determină majoritatea producătorilor xmax, unii vor adăuga și 15% la cifră pentru a permite o a treia distorsiune armonică de 3%. Deci, dacă faceți calculul și cifra xmax a producătorilor este mai mare decât cea prevăzută, au adăugat 15%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *