Blog

Tipuri de cabluri audio Hi-Fi si rolul lor

Tipuri de cabluri audio

Atât în analogic cât și în digital, sunt diferite tipuri de cabluri audio. Care sunt cele mai populare tipuri de cabluri Hi-Fi și care e rolul lor în sistemul de sonorizare? Dacă vă întrebați asta, sperăm că acest ghid vă va fi util.

Fiecare cablu are propria funcționalitate și propriul rol într-un sistem Hi-Fi. De aceea este necesar să poziționăm corect fiecare cablu, pentru a obține cel mai bun sunet posibil. Mai jos vă prezentăm diferite tipuri de cabluri, precum și rolurile lor:

 Cabluri phono

Un cablu phono este confundat adesea cu un cablu de interconectare, însă cele două sunt diferite. Dacă doriți să adăugați un pick-up în sistemul dumneavoastră Hi-Fi, de exemplu, cablul phono este esențial. El conectează pick-up-ul la preamplificatorul phono.

Care sunt cele mai întâlnite tipuri de cabluri hi-fi și ce rol au?

În general producătorii livrează pick-up-urile cu un cablu phono. Când acesta nu este atașat (sudat la player-ul discurilor de vinil), sistemul poate fi upgradat, folosind un cablu phono de calitate superioară. Această actualizare va asigura o transmisie mult mai bună a semnalului audio și va îmbunătăți considerabil calitatea sunetului.

 Cablu interconnect

Adesea este confundat cu un cablu phono și viceversa, un cablu de interconectare este foarte diferit și nu are aceeași întrebuințare într-un sistem Hi-Fi.

Un cablu inteconnect conectează orice dispozitiv de tip high output Hi-Fi la un amplificator.

Dacă, de exemplu, aveți un CD player, veți avea nevoie de un cablu interconnect pentru a-l conecta la amplificator. În plus, în cazul în care doriți să conectați un pick-up la un amplificator printr-un preamplificator phono separat, veți avea nevoie de un cablu interconnect pentru a-l conecta la amplificator.

Aici gasiti Cabluri Interconnect pentru orice aplicatie

 Cablu difuzor

Cablurile pentru boxe se vând în pereche sau la metru, și asigură conexiunea între amplificator și boxele Hi-Fi. Ele sunt cele care transmit semnalul audio către boxe, de unde de reda sunetul. În funcție de producători, există două terminații ale cablului difuzor: conectori “banană” sau “speakon”. Acestea sunt cele mai folosite tipuri de cabluri audio.

Care sunt cele mai întâlnite tipuri de cabluri hi-fi și ce rol au?

Într-un sistem Hi-Fi, difuzoarele Hi-Fi se găsesc, de regulă, departe de amplificator. Acesta este motivul pentru care producătorii de cabluri difuzoare oferă mai multe lungimi.

Aici gasiti cele mai intalnite tipuri de CABLURI DI BOXE

 Cabluri de alimentare

Cablurile de alimentare conectează dispozitivele Hi-Fi la prizele de alimentare. Ele optimizează, optimizând generarea sunetului emisă de întregul sistem.

Care sunt cele mai întâlnite tipuri de cabluri hi-fi și ce rol au?

Scopul unui cablu de alimentare este să permită trecerea celui mai curat curent (50 sau 60 Hz), prin eliminarea frecvențelor înalte emise. Acest lucru permite evitarea zgomotului, a distorsiunilor și armonicilor ce pot afecta sunetul.

 Cabluri digitale

Pentru a conecta surse digitale, un cablu digital este, de asemenea, folosit. Sunt mai multe tipuri de cabluri digitale:

Cablu USB – acesta poate fi folosit, de exemplu, pentru a conecta un dispozitiv Hi-Fi ce are o ieșite USB, cum ar fi un preamplificator fono USB sau un DAC USB, la un computer.

Care sunt cele mai întâlnite tipuri de cabluri hi-fi și ce rol au?

Cablu digital optic – acesta poate fi folosit pentru a conecta orice dispozitiv Hi-Fi care are intrări sau ieșiri Toslink. Acest tiplu de cablu trebuie sa fie cel mai transparent posibil, pentru ca lumina să treacă ușor prin cablu.

Care sunt cele mai întâlnite tipuri de cabluri hi-fi și ce rol au?

Aici gasiti Cabluri Optice

Cablu digital coaxial (conector RCA sau BNC) – acesta  poate fi folosit pentru a conecta două dispozitive Hi-fi care au conectori RCA sau BNC. Are o impedanță de 75 ohmi.

Care sunt cele mai întâlnite tipuri de cabluri hi-fi și ce rol au?

Cablu digital AES/UBU – acesta e utilizat mai adesea în domeniul professional, în pereche cu conectorul XLR. Poate fi folosit pentru a conecta două dispozitive Hi-Fi care au conectori XLR. Are o impedanță de 110 ohmi.

Care sunt cele mai întâlnite tipuri de cabluri hi-fi și ce rol au?

Cablu Ethernet – acesta poate fi folosit pentru a vă conecta sistemul Hi-Fi la o rețea locală.

Care sunt cele mai întâlnite tipuri de cabluri hi-fi și ce rol au?

Informații utile

Fiecare cablu Hi-Fi oferă un tip de sunet unic. Trebuie să ții cont de asta în funcție de sistemul tău Hi-Fi și de tipul de sunet pe care îl cauți.

De exemplu, e indicat să eviți să pui un cablu foarte transparent, precum cablul interconnect Nordost Leif Blue Heaven, cu un system Hi-Fi care este deja prea transparent. Este valabilă și viceversa, dacă obțineți deja un sunet lin, trebuie să evitați să folosiți un cablu prea fin, precum cablul phono Cardas Iridium. Așa cum spuneam, totul stă în găsirea echilibrului!

Sperăm că acest articol v-a ajutat să înțelegeți mai bine care sunt cele mai populare tipuri de cabluri Hi-Fi și care e rolul lor în sistemul de sonorizare. Dacă aveți mai multe întrebări, suntem aici să vă răspundem!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *