Blog

HDMI ARC și eARC: Audio Return Channel pentru începători

Reduceți firele din casă, dezordinea și confuzia cu HDMI Audio Return Channel. Iată cum!

Una dintre cele mai benefice, dar cele mai puțin înțelese caracteristici HDMI este ARC (Audio Return Channel). Printre cele mai importante avantaje este că îți va permite să îți simplifici sistemul, fiind compatibilă cu majoritatea televizorelor, receiver-urilor și soundbar-urilor.

În structura sa de bază, ARC folosește un cablu HDMI pentru a trimite sunetul de la un televizor înapoi la un receiver sau soundbar. Acest lucru înseamnă că poți folosi un singur cablu atât pentru audio, cât și pentru video. De exemplu, din aplicația Netflix încorporată în televizor sau într-o consolă de jocuri și apoi folosind televizorul pentru comutare.

eARC-ul standard, care face parte din HDMI 2.1 îmbunătățește originalul în câteva moduri esențiale, inclusiv acceptând Dolby Atmos, despre care urmează să vă detaliem.

 Ai nevoie de ARC?

Cinstit vorbind, majoritatea oamenilor nu au nevoie de ARC. Dacă asculți audio doar folosind difuzoarele televizorului și nu ai receptor sau soundbar, atunci funcția este de prisos. Scopul ARC este de a trimite sunetul creat sau transmis prin televizor către un dispozitiv audio extern – un receptor sau un soundbar. Și pentru că sunetul de pe majoritatea televizoarelor  este foarte prost, îți recomandăm să-ți cumperi măcar un soundbar pentru a-ți îmbunătăți experiența. Găsești aici un ghid complet care te va ajuta să alegi între sound sau un sistem de boxe home cinema.

Dacă ai au un soundbar sau un receiver vechi, ce are HDMI, cel mai probabil are si ARC. Iată cum funcționează:

 

HDMI ARC și eARC: Audio Return Channel pentru începători

În figura din stânga este o configurație tradițională non-ARC, ce necesită un cablu HDMI de la o Xbox, pentru a fi conectat la sistemul audio, încă unul care va trimite video-ul către televizor și un cablu optic ce va trimite sunetul aplicațiilor TV înapoi la sistemul audio. Cu ARC, cablul HDMI conectat la televizor poate trimite sunetul televizorului înapoi la sistemul audio. Practic, un drum cu două sensuri.

Pot să folosesc ARC?

Verifică conexiunile HDMI de pe spatele televizorului, soundbar-ului sau receiver-ului tău. Dacă portul HDMI are ARC, ar trebui să fie marcat ca atare. Atât TV-ul, soundbar-ul cât și receiver-ul trebuie să aibă ARC pentru a funcționa.

HDMI ARC și eARC: Audio Return Channel pentru începători 

e.ARC și HDMI 2.1

Cea mai recentă versiune a interfeței HDMI este HDMI 2.1, ce oferă numeroase modificări importante, inclusiv suport pentru rezoluții mai mari. Relevant pentru acest articol este eARC – „canalul de retur audio” îmbunătățit.

În timp ce Dolby Atmos poate fi tranmis astăzi mai bine decât ARC obișnuit (prin Dolby Digital Plus), eARC oferă lățime de bandă îmbunătățită pentru fluxuri Dolby True HD și DTS-HD Master Audio de calitate superioară, inclusiv Dolby Atmos.

Noul format are, de asemenea, lip-sync încorporat. Această caracteristică era opțională în cazul ARC, dar acum este necesară. Îți permite să aliniezi mai ușor sunetul cu imaginile, lucru ce a fost întotdeauna o problemă era televiziunii moderne.

HDMI ARC și eARC: Audio Return Channel pentru începători

Pentru a profita de noile funcții, ambele echipamente trebuie să fie compatibile cu eARC. Din fericire, eARC este disponibil în mult mai multe echipamente decât televizorele 8 K de ultimă generație. Din 2019, dispozitivele compatibile include Sonos Beam, Yahama RX-V6A și Sony X950. Formatul este compatibil cu ARC, dar nu vă așteptați să puteți transmite Atmos printr-un televizor mai vechi. Deși majoritatea televizoarelor noi nu au nevoie de celelalte caracteristici ale HDMI 2.1, producătorii pot adăuga cele mai utile părți ale HDMI 2.1, cum are ARC.

Probabil că nu aveți nevoie de noi cabluri HDMI pentru eARC. Cablurile mai vechi cu Ethernet – standard sau de mare viteză – vor funcționa. Noile cabluri Ultra High Speed vor funcționa și ele, desigur. Însă sunt șanse ca actualele tale cabluri să aibă Ethernet și nu știai asta, așa că probabil vor funcționa și ele 😊 Dacă ești gamer, pentru a profita de unele funcții de jocuri HDMI 2.1, cum ar fi VRR și 4K 120Hz, ai nevoie de un cablu de mare viteză. Altfel, nu veți primi semnal.

INSTALARE

Majoritatea cablurilor HDMI ar trebui să funcționeze cu ARC. Conectați un capăt al cablului HDMI la intrarea HDMI comptabilă ARC a televizorului dvs și celălalt la ieșirea compatibilă ARC de pe soundbar sau receiver.

Practic, există două modalități principale de a conecta un sistem folosind ARC. Vom presupune că aveți un TV, un receiver sau un soundbar, un player Blu-ray și o console de jocuri (Xbox sau Play Station).

HDMI ARC și eARC: Audio Return Channel pentru începători

 

  1. Folosind TV-ul ca și comutator HDMI

Conectează player-ul Blu-ray și consola de jocuri la televizor, apoi conectează un singur cablu HDMI de la TV la soundbar. Televizorul devine punctul central al sistemul tău.

Această configurare îți permite să folosești telecomanda TV-ului pentru a comuta între player-ul Blu-ray și sursele consolei de jocuri. În majoritatea cazurilor, vei putea folosi telecomanda și pentru a controla volumul.

Un eventual dezavantaj al acestei configurări este că e posibil să nu obtineți suneti surround 5.1 sau mai mare. Aceasta este o problemă dacă folosești un receiver surround și nu un soundbar comun (care de obicei nu poate reda 5.1)

  1. Folosind un receiver sau soundbar ca și comutator HDMI

Conectează player-ul Blu-ray sau consola de jocuri la receiver sau soundbar, apoi un singur cablu la TV. Este posibil ca unele tipuri de soundbar mai ieftine să nu aibă suficiente intrări HDMI pentru toate sursele tale. În acest caz va trebui să folosești primul tip de configurare.

În aceasta receiver-ul/soundbar-ul este punctul central al sistemului. Vei comuta între surse și vei regla volumul folosind telecomanda acestuia. Telecomanda TV-ului va fi folosită doar pentru a porni televizorul și pentru a accesa aplicațiile incorporate în acesta.

HDMI CEC Control

O altă caracteristică HDMI este CEC – Consumer Electronics Control. Aproape fiecare companie are propria denumire pentru acesta. Teoretic, CEC va permite ca telecomanda unei piese din echipament să o controleze pe cealaltă. De exemplu, în Configurarea 1 de mai sus, telecomanda TV-ului va putea regla volumul soundbar-ului.

Totuși, nu există o garanție că va funcționa, mai ales pentru mărci diferite de echipamente. Sau pentru generații diferite. Așadar, dacă este ceva ce vă va da bătăi de cap în configurarea ce include ARC, aceasta este. E posibil să nu puteți folosi o singură telecomandă, decât dacă veți avea una universală.

TROUBLESHOOTING

Ultimul pas în configurare este să te asiguri că TV-ul și soundbar-ul/receiver-ul știu să trimită sau să caute sunetul trimis și ARC. Dacă ai setat totul corect și nu funcționează, aprofundează setările. Fie în meniul de configurare, fie în manualul de utilizare de pe site-ul producătorului.

Dacă totul pare corect, dar încă nu primești sunet, sau îl primești doar cu o parte din surse, verifică setările de ieșire audio de pe TV. Caută o setare care îți permite să schimbi “bitstream” în “PCM” sau invers. Asta ar putea clarifica problema.

Probleme cu 5.1

Oricât de minunat ar putea fi ARC, există o problemă mare: 5.1. Din punct de vedere tehnic, televizoarele nu au voie să trimită sunet 5.1 prin HDMI. Cu alte cuvinte, dacă vizionezi un film pe Blu-ray cu 5.1 Dolby Digital sau DTS, și este conectat direct la televizor (conform Configurării 1 de mai sus), e posibil ca receptorul să poată primi doar audio 2.0. Se spune că televizoarele care pot face acest lucru au “5.1 passthrough”.

Această problemă este însă relevantă doar dacă ai o sursă 5.1, precum un player Blu-ray sau o consolă de jocuri și încerci să transmiți sunetul dispozitivului respectiv prin ARC de la TV la un receptor. Dacă TV-ul tău nu accepta 5.1 passthrough, ai două opțiuni. Fie conectezi acea sursă direct la receptor, fie poți conecta TV-ul și receptorul cu un cablu optic. Însă cabluri optice nu transportă Atmos.

Conectarea unei surse precum Blu-ray direct la receptor/soundbar are un alt beneficiu: Doly Atmos, Dolby True HD și DTS Master Audio. Dacă ai un TV mai vechi, aceste formate nu pot fi trimise prin ARC. Dar vor putea cu eARC.

Efectul ARC

Teoretic, ARC este o modalitate excelentă de a-ți simplifica sistemul home theater. Mai ales că ARC te ajută să eviți firele și dezordinea din casă

Realitatea este însă complicată. Citește recenziile utilizatorilor despre orice produs ce implică ARC și vei vedea că sunt probleme cu funcționalitatea. În funcție de vechimea echipamentului tău, și de complexitatea setărilor, să faci să ruleze ARC, dar mai ales, să-l menții, poate fi frustrant. 😊

Sfatul nostru este să îți conectezi sursele la receiver sau soundbar, dacă este posibil, și să folosești ARC doar pentru a obține sunet din aplicațiile interne ale televizorului. Conectarea directă la dispozitivul tău audio îți va oferi, teoretic, cea mai înaltă calitate a sunetului.

Nu uita că, deși cablurie optice și conexiunile dispar, acestea oferă o metodă tradițională de receptare a sunetului, ce implică mai puține probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *