Blog

Tweetere și drivere profesionale. Cele mai bune difuzoare de inalte

Fie ca vorbim despre cele mai bune tweetere, drivere de compresie profesionale pentru hornuri sau difuzoare de inalte pentru boxe hi-fi, trebuie sa ținem cont de multi parametri pentru a alege variantele cele mai bune.

În general, de la un tweeter ne dorim o prezenta cat mai liniara în gama de frecvente 1500-20000 Hz. Insa acest lucru este posibil doar la difuzoarele cu constructie speciala, cu tehnologie scumpa. In fuctie de aplicatii si de tipul crossoverizarii, putem folosi difuzoare de inalte de buget mai mic cu o gama de frecvente mai ingusta sau mai putin liniara.

Pentru incintele hi-fi se folosesc o mare varietate de tweetere, dar in marea majoritate a boxelor sunt tweetere cu membrana mylar (textila impregnata), acestea reproducand o gama larga de frecvente dar cu un randament scazut.

Cele mai bune difuzoare de inalte

Boxele profesionale folosesc magneti si membrane de randament ridicat, combinate cu hornuri care asigura dispersia si aduc amplitudine. Driverele profesionale folosesc in general membrane din titan sau fenolice.

Principalele tipuri de Tweetere audio

Vezi oferta noastra de TWEETERE sau DRIVERE PROFESIONALE

Principalele tipuri de Tweetere și funcțiile lor – cele mai bune difuzoare de inalte

Tweeterele sunt drivere audio mici, special concepute pentru a reproduce frecvențele superioare ale sunetului, care sunt în general cunoscute sub numele de înalte. Tweetere sunt de dimensiuni mici, deoarece reproduc unde sonore mai mici decât driverele de difuzoare obișnuite. Majoritatea tweeterelor sunt limitate la un interval de frecvență între 3 kHz și 20 kHz. Există mai multe tipuri de tweetere concepute astăzi. Deși toate sunt menite să reproducă frecvențe înalte, acestea diferă în ceea ce privește forma, materialele, unele componente și funcțiile sau domeniul de aplicare. Să analizăm diferite tipuri de tweetere și funcțiile acestora.

Tweetere Dome

Tweeterele Dome sunt unele dintre cele mai comune tipuri de Tweetere. Componenta mobila a tweeterului este montată pe un cadru din plastic și poziționată în interiorul unui magnet inelar. În plus, o placă frontală este de obicei instalată pe zona superioară a tweeterului textilului pentru a controla direcția generală a sunetului.

Inaltele Dome sunt disponibile în diferite materiale. Cele mai frecvente materiale utilizate sunt titan, plastic, aluminiu, beriliu, țesătură, pânză tratată, mătase și materiale compozite. Aceste materiale aduc două clasificări ale tweeterelor, moi sau metalice.

Tweetere cu con

Tweeterele conice seamănă cu subwooferele obișnuite ca formă. Sunt rotunde, mici și ușoare. Sunt de obicei făcute dintr-un con de hârtie. Astfel, sunt cunoscuțe popular ca tweetere cu con de hârtie. Aceste tweetere oferă momente clare. Sunt ieftine de proiectat și fabricat. Cu toate acestea, tweeterele cu con sunt predispuse la deteriorare la aparitia umidității. De asemenea, pot deveni neclare la puteri mari. Aceste tweetere se găsesc mai ales la difuzoarele mai vechi. Sunt mai puțin populare în sistemele de sunet moderne.

Tweetere piezo

Tweeterele piezoelectrice sunt un tip de tweetere realizate din material cristal piezoelectric și o diafragmă mecanică. Curentul curge prin materialul piezo. Cristalul răspunde în funcție de frecvența și amplitudinea curentului care curge prin el. Aceste tweetere sunt extrem de eficiente. De asemenea, sunt mai ușor de atacat. Astfel, acestea oferă valori maxime puternice cu o intrare de putere minimă. Acest lucru le face ideale pentru utilizarea în sisteme de difuzoare mai puțin puternice și radiouri portabile.

Tweetere ribbon

Tweeterele cu panglică sunt un tip de tweetere care utilizează o diafragmă subțire și plană. Diafragma este realizată în general dintr-o folie de aluminiu sau o peliculă de polimer metalizat. Aceste twittere sunt extrem de ușoare și foarte receptive. Astfel, sunt ideale pentru aplicații care necesită rezoluție detaliată. Acestea oferă o dispersie mai largă și mai orizontală, permițând astfel un punct dulce mai larg. Cu toate acestea, tweeterele cu panglică sunt scumpe. De asemenea, sunt mai puțin eficiente în reproducerea limitei inferioare.

Tweetere electrostatice

Difuzoarele electrostatice utilizează o diafragmă încărcată electric pentru a reproduce maxime. Au o membrană de film din poliester care este acoperită cu un strat conductiv. Diafragma vibrează între doi statori alimentați de forța electrostatică. Principalul lor avantaj este că diafragma nu produce căldură deoarece folosește mai degrabă tensiune decât curent. Nu distorsionează ușor și sunt ușoare. Cu toate acestea, acestea trebuie să fie mari pentru o sensibilitate rezonabilă și sunt afectate de umiditate și praf.

 Super Tweetere

Un super tweeter este un tip special de tweetere care sunt concepute pentru a extinde răspunsul de înaltă frecvență al tweeterelor normale într-un difuzor coaxial. Acestea reproduc cele mai inalte frecvențe pe care tweeterele obișnuite nu le reproduc. Ele sporesc densitatea și detaliile unui sistem de sunet existent. Sunt ideale pentru a reproduce maxime din sisteme de înaltă fidelitate, cum ar fi Bluray de înaltă definiție.

Tweetere cu horn

Tweeterele de horn sunt oricare dintre tweeterele menționate anterior, montate într-o structură de horn. Astfel, designul poate fi un driver dom, piezo, con sau orice alt driver. Structura sporește eficiența direcției sunetelor de înaltă frecvență. Tweeterele Horn sunt greu de conceput, dar sunt foarte eficiente. Aceste tweetere sunt ideale pentru utilizare în sistemele de boxe exterioare datorită sonorității și dispersiei largi a sunetului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *