Blog

Setarea efectelor de lumini – control DMX

Setarea efectelor de lumini – control DMX

Fie ca vorbim de scena, club sau evenimente, luminile sunt indispensabile. Toate aceste lumini sunt controlate printr-un limbaj comun – DMX. Controllerele DMX pot fi analogice sau digitale, cele analogice oferind in general o interfata cu butoane si potentiometre care convertesc comenzile in impusuri electrice. Interfetele DMX digitale preiau comenzile direct din sotware-uri adecvate. Cele mai utilizate standarde sunt DMX512 si DMX1024.

DMX este un protocol folosit pentru controlul corpurilor de iluminat din industria divertismentului. Este o metodă standard pentru controlul intensității, culorii și a altor atribute ale luminii scenei. DMX512 este cel mai des folosit protocol DMX și permite controlul a până la 512 canale de iluminare diferite. DMX este folosit de obicei în săli de concerte, teatre și alte spații pentru evenimente live.

Setare lumini DMX

Fiecare dispozitiv DMX are un panou de control pt selectarea modului de functionare si al adresarii. Modurile de funtinare sunt:

  • Auto – functioneaza independent, cu functii presetate
  • Sound – functioneaza pe baza de microfon incorporat
  • DMX – functioneaza doar cu controller sau master-slave

Primul pas pt setarea DMX este sa comutam dispozitivul de modul DMX. Apoi va trebui sa sa citim manualul de utilizare pt a afla nr de canale DMX specific fiecarui aparat. Asfel vom atribui fiecarui efect nr de canale necesar. De ex daca avem un moving head cu 11 canale si 2 LED PAR cu 3 canale, vom seta adresa 001 la moving head, 012 la primul LED PAR si 015 la PAR-ul 2.

Vezi aici oferta noastra de Controllere DMX

setare lumini dmx

Conectarea DMX

Luminile se conecteaza la controllerul DMX prin cablu DMX cu impedanta de 110 ohm. Conectarea se face in lant (In/Out) dintr-un dispozitiv in altul., cu conectaore XLR (cu 3 sau 5 pini). Se recomanda si folosirea unui conector terminal de 110 ohm pt stabilizarea impedantei finale.

Programare lumini DMX

Pt programarea DMX este necesar un anumit nivel de cunoastere a principiilor de functionare a luminilor. Totusi exista interfete DMX relativ simplu de utilizat pe baza de software, cum ar fi Freestyler, Illumination 110, Manolator, JV Lightning DmxControl, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *