Blog

Cum sa imbunatatesti acustica in studio

Cum sa imbunatatesti acustica in studio

Cum sa imbunatatesti acustica in studio

Într-un studio clasic de apartament, totul se întâmplă într-o singură cameră: scrierea cântecelor, înregistrarea, mixarea și masterizarea. Este o configurație confortabilă, dacă nu chiar ideală în ceea ce privește acustica camerei. Cu toate acestea, cu câteva optimizări simple, puteți îmbunătăți acustica camerei drastic. C

Cerințele acustice pentru înregistrare și mixare sunt foarte diferite. Majoritatea instrumentelor sună cel mai bine când sunt înregistrate într-o cameră live cu o anumită ambianță – „suport acustic”. Cu toate acestea, pentru mixare, dorim o cameră care să nu adauge niciun sunet, o cameră care este în esență neura, astfel încât să putem interpreta semnalele înregistrate fără nici o colorare. Întrebarea este: cum putem îndeplini ambele cerințe într-o singură cameră?

Ai nevoie de materiale fonoabsorbante ? Click AICI pentru o oferta actualizata

Acustica in studio / Live End Dead End

O soluție la această dilemă este conceptul „Live end dead end” (LEDE). Acesta este un concept popular acustic pentru camerele de control, care este deosebit de atractiv pentru studiourile casnice, deoarece păstrează un anumit „suport acustic” în partea din spate a camerei. Ideea de bază este destul de simplă: un capăt al camerei este tratat cu materiale absorbante de sunet, în timp ce celălalt capăt al camerei are suprafețe reflectorizante. Presupunând că configurarea computerului dvs. este îndreptată spre un perete și monitoarele sunt lângă perete, această jumătate a camerei va fi zona voastră fără margini. Desigur, nu veți obține efectul dintr-un studio profesionist, dar obțineți un pic de ambianță în cameră, care îmbogățește în special sunetul instrumentelor acustice. Și dacă doriți un sunet sec, de ex. pentru voce principală, tot ce trebuie să faceți este să vă mutați microfonul în zona fără margini. Abordarea LEDE oferă astfel o anumită flexibilitate în ceea ce privește ambianța camerei.

acustica in studio

amenajare studio inregistrari

Acustica in studio / Optimizarea zonei Dead End

Multe camere care par „moarte” sau „uscate” nu sunt cu adevărat. Urechile noastre sunt destul de sensibile la reflecțiile sunetului în frecvențele mai înalte, în timp ce atmosfera camerei în frecvențele joase trece adesea neobservată. Cu toate acestea, acumularea de frecvență joasă poate fi o problemă mare în studio. Așadar, nu este suficient să eliminam reflecxiile sonore în frecvențele înalte, punând un covor gros pe podea. Trebuie să reducem reflecțiile la toate frecvențele pentru a obține un timp scurt de descompunere pe întregul spectru sonor.

Avem nevoie de așa-numitele amortizoare în bandă largă. Le puteți cumpăra gata de la mai mulți producători sau le puteți construi singuri. Cele mai eficiente materiale sunt fibrele minerale, cum ar fi „Rockwool” și burete absorbant. Buretele este mai scump, dar foarte ușor de manipulat. Acoperiți partea din față și laturile cu o bucată de pânză pentru a proteja spuma (care se rupe destul de ușor). Grosimea minimă pentru un astfel de absorbant de bandă largă este de 10 cm (4 inci). 20 cm vă oferă o absorbție mai mare în frecvențele joase. 30 cm (12 inci) ar fi optim, dar este adesea nerealist din cauza costului ridicat și / sau a spațiului pierdut.

Acoperiți cel puțin aproximativ 30% din peretele inferior cu amortizoare în bandă largă. Zona din spatele boxelor dvs. este deosebit de importantă. Două amortizoare suplimentare trebuie să treacă pe pereții laterali din stânga și din dreapta poziției de ascultare. O altă zonă care ar trebui tratată este plafonul de deasupra poziției de ascultare.

Optimizarea zonei Live End in Studio

Jumătatea din spate a studioului ar trebui să aibă suprafețe reflectorizante. Cu toate acestea, pereții mari nu sunt deloc potriviti, deoarece ar produce ecouri. Ceea ce ne dorim sunt suprafețele neregulate care împrăștie undele sonore aleatoriu în toate direcțiile. Există elemente acustice dedicate pentru așa-numitele difuzoare. Difuzorii sunt, de obicei, din lemn sau alte materiale care reflectă sunetul, având formă într-o suprafață deliberat neregulată. Dar dacă nu vă puteți permite panouri difuzoare fabricate din fabrică, există și alte mijloace pentru a crea suprafețe neregulate. Dacă dețineți o mulțime de cărți, puteți plasa rafturi pe pereții din spatele studioului de acasă. Cu toate acestea, trebuie să vă aranjați cărțile într-o manieră dezordonată, astfel încât să formeze o suprafață zimțată. Sau, dacă deții o mulțime de chitare, pune-le pe pereți. Tastaturi multiple pe standuri vor împrăștia reflectări sonore. Din punct de vedere tehnic, astfel de soluții „hack life” s-ar putea să nu fie la fel de optime ca panourile dedicate difuzorului, dar aproape orice este mai bun decât pereții goi. Și sa nu uitam, orice ai face, nu uita să te distrezi !

Iata AICI o lista de produse pentru acustica in studio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *