Blog

Constructii boxe profesionale sau home made – ce difuzoare folosim

Constructii boxe profesionale sau home made

Deaspre constructii de boxe profesionale sau home made, principii de respectat si ponturi utile

Boxele sunt dispozitive audio care transforma semnalele electrice în sunet. Acestea sunt utilizate pentru a reda muzică, filme, jocuri sau alte tipuri de sunete. Boxele pot fi alimentate prin cablu sau prin baterie, iar acestea pot fi conectate la diverse dispozitive, cum ar fi telefoane mobile, computere sau sisteme de divertisment acasă. Există mai multe tipuri de boxe, cum ar fi boxe de podea, boxe de birou, boxe portabile sau boxe de surround.

Procesul de proiectare al filtrelor duce la concluzia că nu există crossover-e “universale” care să se potrivească la orice combinaţie de difuzoare. Acestea nu au niciodată un răspuns plat şi impedanţa prezentată amplificatoarelor este mai degrabă una complexă decât una simplă de 4 sau 8 ohmi.
Din experienţa noastră ştim că procesul de proiectare implică mult mai mult decât o simplă măsurătoare şi analiza acestei măsurători.

Incintele pentru difuzoare se calculeaza pe baza parametrilor T/S, folosind un program de calcul. Printre aceste programe se numara si WinISD, Unibox, BassBox, Leap, etc.

constructii cutii incinte boxe

Cum acordam incintele acustice

Date ce trebuiesc urmarite ptin simulari: Sa aiba frecventa F3 dorita, in functie de aplicatie:

  • pentru subwoofere este ideala o frecventa F3 cat mai joasa, de ex 40 Hz, 35 Hz…
  • pentru fullrange este de ajuns o boxa cu un F3 in jurul frecventei de 50-60 Hz
  • pentru satelit conteaza foarte mult punctul de crossover, frecventa F3 fiind cuprinsa intre 80 si 150 Hz. Recomandam sa fie sub 100 Hz pentru rezultate optime , ideal ar fi sa fie si ea cat mai coborata
  • sa aiba group delay-ul mai mic, la o frecventa x , decat 400/x ( x fiind frecventa la care se citeste group delay-ul );
  • viteza prin porturi nu trebuie sa depaseasca 25 m/s in plaja de frecvente in care veti folosi incinta acustica. Daca se va depasi aveasta viteza sunetul produs de circularea aerului prin porturi va deveni audibil. Recomandarea ar fi sa se foloseasca porturi de dimensiuni cat mai mari ( preferabil de 8-10 cm diametru ). Dar atentie, cu cat va fi diametrul mai mare, si portul va fi mai lung.
  •  trebuie sa aveti in vedere si deplasarea membranei. Recomandat este ca aceasta sa aiba cursa cat mai mica, sa nu depaseasca Xmax. Dar acest lucru nu este posibil tot timpul, si atunci trebuie sa avem in vedere urmatorul lucru: cu cat o incinta este mai mare cu atat se misca si memebrana mai mult. Deci nu incercati cine stie ce incinte de marimi cat frigiderul. Alt lucru care poate determina membrana sa aiba cursa mare este acordarea prea sus. Deci nu acordati o incinta mai sus de frecventa de rezonanta a difuzorului.  Riscati sa stricati difuzorul ( asta in cazul incintelor bassreflex ).

Materiale recomandate pentru constructia de incinte acustice

  • PAL
  • MDF
  • OSB
  • Plywood ( in traducere placaj, recomandabil sa fie cat mai gros si in cat mai multe straturi, cel mai bun placaj fiin acela de 18 mm in 13 straturi )
  • orice alt material lemnos, fie ca se gaseste in placi asemenea materialelor prezentate mai sus, fie sub forma “bruta”, cu conditia sa poata fi prelucrat
  • In constructia de incinte se pot folosi si materiale solide, de ex piatra prelucrata, marmura, granitul, betonul…si orice matrial, cat mai rigid.
  • Este exclus plasticul, deoarece aceste rezoneaza ( deoarece nu este rigid ) si din aceasta cauza boxa nu va “suna” cum trebuie.

gândurile lui 5 despre “Constructii boxe profesionale sau home made – ce difuzoare folosim

  1. CHIVU GHEORGHE spune:

    In urma cu 20 de ani mi-am construit 2 boxe . Am crezut ca suna bine . Un prieten mi-a spus ca nu-i chiar asa si ca treuie sa mai incerc . M-a puteti ajuta !?

    1. andi spune:

      Buna ziua, sigur, suntem la dispozitia dvs

  2. dj yan. spune:

    buna ziua ma puteți ajuta cu 2 incinte daca aduc eu materialul?

    1. andi spune:

      Buna, din pacate nu facem boxe custom, dar un tamplar poate reproduce lejer un proiect de incinte

  3. David spune:

    Buna seara. Am si eu 2 difuzoare ( Dibeisi DIFUZOR DBS B1023/4 OHM 10 inch ) si nu stiu sa mi calculez volumul incintelor. Ma puteti ajuta va rog?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *