Blog

Istoria sunetului: cum a aparut prima discoteca

Istoria sunetului – cum a aparut prima discoteca

Prima discotecă din lume a funcționat pe o străduță din Paris. Istoria cluburilor cu muzică înregistrată

La începutul anilor ’40, oamenii ascultau muzică live în localurile de noapte, însă un alt tip de club a apărut în Franța ocupată de naziști dintr-o nevoie.

Naziștii interziseseră muzica jazz și închiseseră localurile de noapte în care francezii dansau pe muzica artiștilor din acele vremuri. Însă, în Parisul ocupat de Germania lui Hitler, într-un mic subsol situat pe Rue de la Huchette, din Cartierul Latin, a apărut un local de dans care a funcționat ani buni în mod clandestin. Botezat „Discotheque”, clubul interzis este considerat prima discotecă din lume, un loc unde parizienii se adunau pe ascuns ca să danseze în serile de weekend.

Azi, puțini francezi își mai amintesc de acest loc, însă și mai puțini mai știu în ce clădire a funcționat. Fără să știe, cei care i-au dat numele la începutul anilor ’40 au deschis apetitul francezilor pentru seri dansante în care nu aveau nevoie de artiști să le pună muzică.

Al doilea club care poate primi titulatura de discotecă este localizat tot în Paris. E posibil să nu fi auzit acest nume, dar Whisky a GoGo din Paris a fost a doua discotecă inaugurată pe glob, în 1947, într-o zi de 11 ianuarie. Așadar, La mulți ani! Azi, locul păstrează doar câteva amintiri ale vremurilor de altădată. Pentru o perioadă, localul și-a schimbat proprietarul, devenind un club de cabaret. Situat pe Rue Mazarine 62, clubul a primit numele Alcazar, care a fost faimos în anii ’70.

Clubul se afla în aceeași curte și comunica direct cu Rock’N’Roll Circus, un club de noapte la modă în acei ani, situat pe o străduță paralelă, Rue de la Seine. În toaleta acestui club, legendarul Jim Morrison ar fi murit în urma unei supradoze. Moartea vocalistului de la The Doors este învăluită în mister și azi, fiindcă varianta oficială a sfârșitului acestuia diferă de cea relatată de diverși oameni care pretind că au fost martori la acest eveniment.

Varianta oficială este că solistul a murit în urma unui stop cardiac, în cadă. Muzicianul se afla la Paris, unde iubita lui, Pamela Courson, îi închiriase un apartament. Mulți ani după moartea sa au apărut mărturii noi, iar cea mai controversată și mai greu de acceptat de fanii și apropiații lui a fost aceea venită din partea patronului clubului de noapte Rock’N’Roll Circus. Versiunea sa, menționată într-o carte publicată de jurnalistul francez Sam Bernett, spune că Jim Morrison a murit pe o toaletă în localul lui, după o supradoză de heroină.

Azi, în locul în care a funcționat Whisky a GoGo se află restauratul Alcazar, care deține un bar la etaj și un lounge privat.

Istoria sunetului: Prima discotecă din Londra

Fenomenul disco a ajuns și în țara vecină, Anglia, la începutul anilor ’60. La Londra, antreprenorul Mark Birley a deschis în capitala țării clubul exclusivist Annabel’s, pe strada Berkeley, districtul Mayfair. Mai mult ca sigur ați auzit de acest club, mai ales că recent

Bruce Willis a gustat din plin de distracția scumpă de aici.

Prima discotecă din America

În 1958, în Chicago, a apărut primul local cu funcțiune de discotecă. Purtând numele celui din Paris, Whisky a GoGo, localul a provocat o reacție în lanț peste Ocean, creând premisele deschiderii unor noi localuri de acest tip. În 1964, un nou club de dans Whisky a Gogo s-a deschis pe Sunset Boulevard din West Hollywood, California. Discoteca a fost afacerea comună a patru întreprinzători, printre care celebrul Elmer Valentine, creatorul cluburilor The Roxy Theatre și Rainbow Bar & Grill.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *