Blog

Ce este un Crossover audio ?

ce este un crossover audio

Ce este un Crossover audio ?

Șansele sunt dacă citiți acest lucru, știți deja ce este un crossover – și știți că aveți nevoie de unul. Dar, dacă sunteți nou în sistemele PA multi-way, iată o scurtă prezentare generală. Difuzoarele (pe care le numim traductoare) convertesc semnalele electrice în unde sonore. Și, indiferent cât de bine este proiectat sau realizat un traductor, pur și simplu nu poate reproduce întregul spectru audio singur. Sunetele de joasă frecvență tind să împingă un traductor la maximum, ceea ce face imposibil ca același traductor să reproducă conținutul înalte. Iar calitatea sunetului pe care o merită va fi diminuata. (Încearcă să cânți falsetto mare data viitoare când îți presezi limita!)

Ceea ce face un crossover audio este sa imbunatateasca performantele sistemului audio

De aceea, sistemele de sunet de înaltă calitate folosesc difuzoare multiple (woofere și tweetere) pentru a răspândi munca. Wooferul (de obicei cel mai mare traductor) face toate greutățile ridicate. Tweeterul poate gestiona cu ușurință conținutul de înaltă frecvență. Sistemele cu trei și patru căi distribuie lucrarea și mai mult, permițând traductoarelor individuale să reproducă gama de frecvențe pentru care au fost proiectate. Funcția încrucișată este împărțirea acestor sarcini între diferiți amplificatori și traductoare.

Crossover-ele pot fi active sau pasvive, iar un filtru pentru o boxa nu este alceva decat un crossover pasiv. Procesoarele audio sau egalizatoarele fac de asemenea parte din gama crossoverelor.

Iata AICI o lista de recomnadari

Fii la curent cu toate noutatile noastre si urmareste-ne pe Facebook

gândurile lui 4 despre “Ce este un Crossover audio ?

 1. George Marcu spune:

  La ce mă ajuta crossoverul la un sistem X-A 2 ?

  1. andi spune:

   Sistemul XA2 are circuitul de crossoverizare inclus, nu va ajuta un crossover suplimentar

   1. Silviu spune:

    Buna ziua,cum este mai bine sa mergi cu Mixerul la un sistem XA2 cu Equalizator sau fără?

    1. andi spune:

     Buna ziua, fara eq

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *