Blog

Cum aleg un pick-up – cele mai bune platane pentru vinyl-urile tale

Cum aleg un pick-up

Cum aleg un pick-up – cele mai bune platane pentru vinyl-urile tale 

Pick-up-ul ar trebui să fie vedeta sistemului tău audio. Este o piesă din ce în ce mai râvnită, atât de pasionați cât și de cei mai puțin inițiați. Experiența redată de el este una aparte, și cu nicio componentă nu vei interacționa la fel de mult cum o faci cu un pick-up. Întrebarea “Cum aleg un pick-up?” ar trebui să pornească de la modul în care îți dorești să consumi muzica.

Oferta existentă este una extrem de diversificată, există o mulțime de variații în materiale și construcții, care oferă diferențe notabile între un model sau altul.

Principiul de funcționare al unui pick-up este simplu. În primul rând oferă o platformă stabilă, care rotește plăci de vinyl cu o viteză constantă. În al doilea rând, permite unui ac să urmărească un canal de înregistrare și să citească informațiile înregistrate.

În acest moment piața de profil oferă foarte multe opțiuni, acest lucru făcând alegerea celui mai potrivit cu atât mai grea. În acest articol vom încerca să îți ușurăm procesul de selecție.

Vom vorbi despre cum ar trebui să îți construiești bugetul de achiziție, toate elementele pe care trebuie să le iei în considerare, care sunt variantele în ceea ce privește funcțiile, dar și cum îl configurezi pentru a obține cel mai bun sunet posibil.

Așadar, fie că ești la prima achiziție sau doar să faci trecerea spre ceva mai performant ori care să ți se potrivească mai bine, citește acest „ghid de cumpărare.”

 

Cum aleg un pick-up în funcție de buget?

Ce obții când cheltuiești mai mult ?

Dacă vei investi în vinyl-uri pentru a obține un sunet analogic, ar trebui să le redai pe ceva mai bun decât un pick-up all-in-one. Calitatea construită și materialele fac toată diferența atunci când alegeți un platan.

  • Dacă ai făcut deja o cercetare scurtă înainte de a ajunge aici, probabil ai întâlnit un număr mare de pick-up-uri all-in-one. Sunt stil servietă, cu prețuri foarte atrăgătoare, potrivite simplității lor. Dacă asta este ceea ce cauți, atunci trebuie să ții cont de o regulă simplă: verifică greutatea dozei de redare. Multe dintre ele cântăresc aproximativ 10 grame, ceea ce este de patru sau cinci ori mai greu decât ideal și pot rupe vinilul. Toate de acest gen au și un sunet slab, dar dacă nu te-ai decis sigur asupra unui pick-ul de tip all-in-one, atunci bugetul va trebui să includă și cel puțin un difuzor. Și poate niste suporturi.
  • Vezi aici cea mai in voga oferta de Pickup-uri Vintage

Crosley Tourmaline Portfolio - Pickup Valiza Retro CR6252A-TN

  • Dacă pornești de la zero și dorești o configurare tradițională, vei avea nevoie de câteva elemente. Un amplificator, cabluri pentru difuzoare și – dacă nu există încorporată – o doză magnetică. Dintre toate acestea, pick-ul-ul în sine nu ar trebui să coste mai mult de un sfert din bugetul total. Sistemul poate funcționa chiar dacă aveți un deck pe care difuzoarele și amplificatorul nu le poate justifica, dar va fi puternic îngreunta. Este inutil să cheltuiești banii pe o componentă, când sunt altele mai importante. 

Pick up vinyl vintage Fenton RP162

  • Sunt multe variante ale configurației tradiționale ce pot suna grozav cu mai puține componente. Așa cum am spus mai sus, o doză magnetică este adesea incorporată în plăci și amplificatoare. În această situație, îți poți cumpăra una externă atunci când îți dorești un upgrade ulterior. De asemenea, poți rămâne doar la o placă și o pereche de difuzoare fără cabluri, dacă ambele pot reda fără fir. Nu uita că în funcție de cerințele tale specifice, un magazin local de profil te poate ajuta mult când trebuie să decizi cum alegi un pick-up potrivit.

Mobila pickup cu bancheta Crosley Landon CF6012-AC1

Simplist, cum aleg un pick-up, poate fi definit în funcție de următoarele caracteristici:

Pick-up bun:

  • brat aluminiu
  • cateva componente din plastic
  • operare automata
  • doza de nivel standard

Pick-up foarte bun:

  • doza din fibra de carbon
  • platan din otel
  • operare manuala
  • doza de calitate medie
  • baza grea

Pick-up fara compromis

  • materiale exotice
  • doza hi-end
  • inginerie avansata pt brat, cablaj, angrenaj
  • fara preamp integrat

A. Platanul – Discul se află deasupra

B. Arborele și rulmentul – asigură o rotație lină și liniștită a platanului

C. Motor și scripete – se găsesc doar întrun pick-up pe curea

D. Brat – Fabricat din materiale puternice, ușoare precum aluminiu sau fibra de carbon, urmărește canelurile înregistrate cu o precizie ridicată

E. Doza – Bobina și magneții din interior transformă energia cinetică din canelura de înregistrare în semnale electrice

F. Corpul – Oferă o bază stabilă, fără rezonanță pentru piesele mobile.

G. Picioare – Absorb vibrații, elimina interferentele

Totusi, daca intentionezi sa faci un cadou cu aspect vintage, doresti sa realizezi un decor nostalgic pt mobilierul tau sau asculti vinyl-uri doar ocazional, poti opta pt o varianta ieftina, fara performanțe tehnice.

CARACTERISTICILE UNUI PICK-UP

  • Stabilirea unui buget va reduce din start lista de pick-up-uri pentru care îți dorești să citești recenzii, sau pe care vrei să le testezi. Un alt lucru ce te va ajuta la această selecție este să îți stabilești o listă a caracteristilor pe care le dorești în noul tău sistem audio.
  • Apoi, ușor de stabilit pentru început este câte viteze de învârtire preferi. Fiecare pick-up pe care îl testăm poate rula atât la 33⅓rpm, cât și la 45pm. 78rpm este deja deosebit de rar la pachetele de buget mici până la medii. Doar artiștii foarte ambițioși vor lansa probabil discuri de 78 de rpm în zilele noastre –  probabil chiar și puținele discuri de 10 inch vor merge la această viteză. Dar ar putea fi necesar dacă ai o colecție veche de viniluri sau dacă te gândești să cheltuiești o avere pe rarități.
  • În aceeași notă, probabil vei dori să eviți modificarea manuală a vitezei dacă ai o colecție diversificată. Termenul “automat” atunci când vine vorba de discuri de vinil poate însemna multe lucruri. Inclusiv rațul care își face toata treaba doar apăsând un buton. Însă cu siguranță nu este prea mult nici să ceri un commutator pentru schimbarea vitezei. Dar diferența dintre plăcile cu transmisie prin curea și cele prin transmisie directă este mai mult o preocupare inginerească. Singurul moment în care ar trebui să te influențeze căutarea este dacă ești DJ. Mult mai importante sunt caracteristicile ce dictează nevoile în restul sistemului tău, cum ar fi amplificarea și capacitățile wireless. Primul este cel mai comun și există o mulțime de pick-up-uri cu un sunet grozav ce au o doză magnetică.
  • Limitările fizice ale vinilului înseamnă că semnalul original trebuie modificat înainte de a putea fi înregistrat. Frecvențele joase sunt reduse în nivel, iar înaltele sunt amplificate. Curba ce guvernează această egalizare a fost stabilită de RIAA (Record Industru Association of America), în urmă cu mulți ani. Dacă vreodată ai conectat un pick-up direct la o intrare line-level, știi că vei obține un sunet foarte silențios, subțire și clar, fără frecvențe joase.
  • Fiecare doză magnetică generează un răspuns invers – unul care mărește basul și reduce înaltele exact la nivelul potrivit. Rezultatul ar trebui să fie un sunet uniform. O doză magnetică este, de asemenea, un amplificator. Semnalele dozei de redare pot fi de până la o miime de volt (ieșirea CD-ului este specificată la 2 V), astfel încât semnalul trebuie amplificat puternic înainte ca treapta la nivel de linie a unui amplificator să poată prelua sunetul.
  • A avea o doză magnetică încorporată în pick-up poate fi la îndemână, deoarece vei economisi niște bani, dacă nu ai nevoie de o unitate exterioară. În același timp, poți face upgrade mai târziu.
  • În ultimii câțiva ani, este disponibil pe piață și un pick-up premiat care nu necesită nicio amplificare suplimentară – Pro-Ject Juke Box E. Are amplificator de putere încorporat și funcționează ca un sistem adevărat, doar adăugându-i difuzoare. Singura problemă cu astfel de modele este că actualizările viitoare vor fi mai complicate. Așa se întâmplă cu orice componentă de tipul all-in-one. Însă în ceea ce privește performanța, este greu de găsit că veți găsi ceva care să sune la fel bine dintr-un grup de elemente separate și la un preț similar.
  • De asemenea, poți reda online prin Juke Box E, dar cea mai bună versiune de recorder wireless este cea care transmite semnalul către o pereche de difuzoare fără fir. Platanele Blutetooth care sună într-adevăr bine sunt disponibile pentru foarte puțini bani, dar poți ajunge și până la o sumă cu 4 cifre. Este cazul, de exemplu, al Cambridge Audio Alva TT, un sistem wireless de ultimă generație. Este o soluție excelentă, care economisește spațiu și va evita, de asemenea, nevoia de cabluri enervante în cameră. 😊
  • Un alt punct ce dovedește modernizarea industriei platanelor este capacitatea de a extrage componența vinilului în fișiere digitale. Acest lucru este însă mai util pasionaților. Dacă nu ai o colecție plină de rarități, cel mai probabil majoritatea pieselor vor fi deja pe platformele de streaming. Însă chiar și-așa te scutește de a cumpăra de două ori anumipe melodii, pentru a le avea și pe telefon și pe un player portabil.

Pentru fiecare categorie menționată, în shop-ul nostru găsești variante potrivite. Sau ne poți contacta pentru o ofertă personalizată.

Pentru o mai buna orientare puteti vizualiza oferta de pickup-uri in functie de calitate si buget:

Pickup-uri Hobby

Pickup-uri Hi-Fi

Cum aleg un pick-up în funcție de DOZA DE REDARE?

Doza de redare nu este, probabil, ceva care trebuie să te preocupe imediat. În general pick-up-urile de gamă și buget medii vin cu una montată. Așadar trebuie doar să găsești un pachet care să sune bine în ansamblu. Însă poate fi un uprade bun pe viitor, prietenos cu bugetul, despre care e bine să ai informații. 

Sarcina dozei de redare este să urmăresca banda. Mai precis, este sarcina vârfului acului să facă acest lucru. Vârful este confecționat dintr-o substanță foarte dură, de obicei diamant. Dar nu te entuziasma – este diamant industrial, nu valoros. 😊Acest vârf de diamant ia de obicei forma unui punct mic aflat pe banda de redare. El este cel care urmărește mișcările, în timp ce discul se rotește.

Stilul și gradul mișcării acului se traduce prin frecvențele și volumul diferit auzite prin difuzoare. Această mișcare este efectuată prin cantilever – arborele de care este atașat vârfului acului – în corpul dozei de redare.

Există două tipuri de doze de redare: magnet mobil și bobină mobilă. Ambele funcționează pe următorul principiu: folosesc mișcări pentru a induce curent produs de câmpurile magnetice. După cum sugerează și numele, într-unul magnetul se mișcă pentru a induce curent. În celălalt, bobina face acest lucru și magnetul este fixat. Așadar, presupunând că vorbim despre o doză în mișcare, în cazul exemplului nostru, un magnet mic este atașat la capătul ascuns al cantilverului. În timp ce vârful acului se mișcă, se mișcă și el.

Câmpul variabil al magnetului provoacă curentul să circule în bobinele micuțe poziționate în apropiere. Acesta este semnalul care iese din spatele capului de redare pentru a fi alimentat în amplificator sau în doza magnetică.

Dozele de redare cu magnet mobil au tendința de a fi consecvente în ceea ce privește cerințele electrice, astfel încât producătorii de doze magnetice pot proiecta un singur circuit care se va potrivi aproape tuturor.

Lucrurile nu sunt însa la fel de simple în ceea ce privește bobinele mobile. Gain-ul dozei este de dorit să optimizeze sunetul în ceea ce privește zgomotul. În timp ce 40 dB de gain este potrivit pentru majoritatea magneților în mișcare, MC-urile vor avea uneori nevoie de valori de la aproximativ 50 dB la 70 dB.

Bobinele mobile variază, de asemenea, în ceea ce privește cerințele lor de rezistență, capacitate și inductanță – toate trei se adună pentru a face impedanța totală.

În general, este mai ușor să găsești un cartuș cu magnet mobil cu un sunet bun la un buget redus. Nu are rost să-l schimbi pe al tău decât dacă primești o actualizare adecvată cu o versiune MC și una pe care pick-ul tău o poate justifica. Oricum însă trebuie să te asiguri că doza de redare este compatibilă cu tipul de cap de redare pe care îl alegi.

În cazul în care capul de redare este deja fixat pe pick-ul sau dacă treci de la unul la altul, ar fi bine să citești un ghid de montaj de specialitate. Documentarea este vitală atunci când trebuie să știu cum aleg un pick-up bun. 🙂

PAIRING-UL

Construirea sistemului merită întotdeauna o gândire atentă, dar poate fi și mai complexă în cazul unui pick-up cu multe componente care trebuie potrivite.

Merită remarcat aici că multor producători de pick-up-uri le placă să introduce ceva ce putem defini drept “căldură analogică”. Fac acest lucru pentru a sublinia diferența în experiența de ascultare dintre un vinyl și o reproducere digitală. Este bine, dacă ești în căutarea acestui gen de dispozitiv, dar înseamnă că trebuie să fii mult mai atent cu restul sistemului. De exemplu, prea mult accent pe frecvențele medii inferioare poate genera un sunet zgomotos, deranjant. Dacă dorești să auzi exact ce îți promite pachetul ales, trebuie să te concentrezi pe “transparență” în altă parte a sistemului. Este ca într-o relație: caracteristicile opuse pot fi, de fapt, complementare. 😊

Indiferent ce decizi, atunci când te gândești “cum aleg un pick-up”, cel mai indicat este să îl testezi alături de kit-ul cu care îl vei împerechea. Ar putea fi peste mână să duci întreg sistemul la o reprezentanță sau la un magazin de profil, dar este cea mai sigură soluție. Doar așa vei fi sigur că ai făcut alegerea corectă, înainte de a-l instala acasă. În plus, nu uita că dealer-ul tău poate veni cu sugestii foarte utile!

SETTING UP

Merită să te documentezi din ghidurile de specialitate atunci când îți configurezi pick-up-ul, pentru a obține cel mai bun sunet. Însă înainte de asta sunt câteva lucruri simple de care trebuie să ții cont.

Cele mai importante sunt poziționarea și suportul. Suprafața pe care vei așeza pick-up-ul trebuie să fie perfect nivelată, de rezonanță scăzută și poziționată cât mai departe de sursele de vibrații. Aici sunt incluse și difuzoarele.

Pe o podea de beton, dură, un suport de podea va funcționa bine. Același suport însă va accentua pașii pe o podea din lemn suspendată. Dacă ai o astfel de construcție, îți recomandăm să investești într-un raft de perete dedicat. Acest tip de suport evită în totalitate problema pășitului. Doar asigură-te că folosești șuruburi și elemente de fixare adecvate pentru sarcini grele. Dacă nu, consecințele pot fi foarte scumpe.

Majoritatea deck-urilor au o izolație încorporată. În forma cea mai simplă, aceasta poate fi ceva de genul picioarelor de cauciuc. Cu cât este izolația mai bună, cu atât mai puțin „agitat” va fi deck-ul în ceea ce privești suportul. Dar nu uita că și cele mai sofisticate design-uri vor funcționa mai bine cu o plasare atentă și un suport bun.

În ceea ce privește configurarea actuală, multe pick-up-uri sunt acum aproape plug-and-play. Necesită, poate, doar câteva ajustări pentru urmărirea greutății și a înclinării.

Ca de fiecare dată când alegi și configurezi o componentă audio, dovada stă în ascultare. Fie că alegi pick-up-ul care îți place, fie că te joci cu fracțiuni de grame a greutății de urmărire, sunetul care îți place este cel care contează cu adevărat.

Dacă urmărești pașii de mai sus și articolele sugerate, ar trebui să îți fie puțin mai ușor să ajungi la combinația câștigătoare!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *