Blog

Boxe de linie – cum se conecteaza un sistem de sonorizare de 100V

100v Linie De Boxe

Boxe de linie – cum se conecteaza un sistem de sonorizare de 100V

Conectare sistem linie 100V

Sistemele de difuzoare de linie 100V sunt cel mai economic mod de a instala un sistem de sunet cu mai multe boxe. Acestea sunt denumite adesea si cu temenul de „radioficare” datorita modului de conectare. Termenul de sistem 100V se referă la tensiunea maximă de ieșire a amplificatorului. Pentru a genera această înaltă tensiune, amplificatorul este echipat cu un transformator gradat. Acesta crește tensiunea normală de ieșire de aproximativ 30 de volți, până la 100 de volți

Conectare sistem linie 100V

Principala diferență între un sistem de boxe cu impedanță joasă (4 sau 8 ohmi) este modul în care difuzoarele sunt conectate la amplificator. Cu sistemul convențional cu impedanță joasă trebuie avut grijă specială pentru a menține impedanța corectă a amplificatorului, si va trebui sa aplicam variante de conectare serie-paralel (conform desenului de mai sus)

conectare difuzoare 100v

Într-un sistem de linie de 100V, un număr mare de difuzoare pot fi conectate la un singur cablu de boxe. Cu instalarea pe linie de 100V, fiecare difuzor sau boxa este echipat cu un transformator coborator si putem aplica o conectare cu multe boxe legate in paralel.

Ce este un transformator coborator

Un transformator coborator are o impedanță relativ ridicată la partea primară, iar partea secundară a transformatorului se potrivește cu impedanța difuzorului (de obicei 8 ohmi). Partea primară a transformatorului are, în mod normal, mai multe conectoare, acestea sunt marcate în wați și sunt utilizate pentru a permite fiecărui difuzor să fie setat la niveluri de volum diferite. Puterea totală primară nu trebuie să depășească 90% din puterea de amplificare. Pentru fiecare difuzor conectat la amplificator va fi necesar un transformator de reducere.

Aici sunt cateva din cele mai avantajoase variante de sisteme de 100V

Sisteme audio ambientale pentru cafenele, restaurante și hoteluri

Conectare sistem linie 100V – Cablu pentru boxe de 100V

Marele avantaj al sistemului de 100V este faptul ca putem folosi cabluri lungi pe distante mari, fara a compromite randamentul sistemului audio. Cand conectam un sistem de 100V, este important sa folosim cablu de diametru adecvat.

Întrucât tensiunile se pot apropia de 100 de volți, trebuie să se folosească în permanență un cablu dublu izolat. Cablul trebuie să fie securizat în mod corespunzător, iar conductoarele trebuie să fie ferite de orice sursă potențială de interferență. Acestea includ alte cabluri: rețea trifazica, date, cabluri telecom etc.

Lungimea cablului si puterea disipata vor satbili diametrul conductoruului.

Comutarea boxelor

Atunci când comutați difuzoarele de 100 volți „pornit” sau „oprit”, este necesar să folosiți circuitul indicat mai jos. Acest circuit vă va asigura că difuzorul nu va fi afectat prin preluarea inductivă a cablului deconectat, acest lucru se poate întâmpla atunci când difuzoarele sunt comutate la amplificator și lăsați cablurile cu capăt lung neconectate.

Controlul de volum – conectare potentiometru

Există două moduri de a regla volumul difuzoarelor individuale de 100V. Unele incinte pot fi echipate cu un potențiometru înfășurat prin sârmă care absoarbe puterea reducând astfel volumul difuzorului. Acesta este un mod foarte ineficient de reducere a volumului și funcționează numai cu boxe cu putere joasă.

Metoda preferată folosește potentiometre care sunt special concepute pentru funcționarea liniei 100V (atenuatoare) și conectate pur și simplu între amplificator și difuzor. Puterea maximă a puterii de control a volumului trebuie să fie respectată și să nu fie depășită, altfel se pot produce daune atât la atenuatorul de control, cât și la amplificator.

gândurile lui 3 despre “Boxe de linie – cum se conecteaza un sistem de sonorizare de 100V

  1. Roman Petre spune:

    Am doua boxe Das arco 4t si as vrea sa le conectez la un amplificator de camera .
    Cum as putea realiza aceasta conectare,tinand cont ca ele au an interior transformator coborator.
    Va multumesc 0723 639 640 Roman Petre

  2. Magda Sandu spune:

    Interesant!

  3. Vlad Mocanu spune:

    Foarte interesant! Vreau sa montez boxe apart cm20 in camere pentru muzica ambientala si nu stiu ce amplificator sa folosesc. Te rog sa-mi recomanzi unul..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *