Blog

Soundbar vs home cinema – avantaje si dezavantaje

Audio - sistem soundbar vs home cinema - avantaje si dezavantaje

Soundbar vs home cinema – cum alegem

O calitate superioară a sunetului îți transformă experiența de ascultare într-una captivantă, dacă alegi un sistem de sonorizare potrivit. Echiparea cu difuzoare mici dispuse in unghiuri diferite poate oferi o experienta de sunet surround similară cu sistemele home cinema. Conceptul de sistem soundbar a aparut ca o necesitate pentru apartamentele finisate, unde nu se poate cabla. De asemenea si pentru designul discret si performante audio de ultima tehnologie.

Fie că optezi pentru un sistem soundbar sau unul de tip home cinema,  trebuie să ai în vedere câteva informații esențiale, prezentate mai jos.

Doar adăugând un sistem de tip soundbar vei îmbunătăți considerabil calitatea sunetului televizorului, un sistem surround oferind deja o senzație de “cinema în propriul living”. Atunci când alegi trebuie să ții cont și de buget, dimensiunea și design-ul încăperii, precum și de propriile cerințe specifice.

De-a lungul timpului au fost efectuate mai multe teste pentru a vedea diferențele de calitate a sunetului dintre un sistem soundbar și un sistem home cinema. Cele două au fost, de asemenea, comparate cu difuzoarele încorporate ale mai multor tipuri de televizore, dar și cu microsisteme hi-fi. Scopul a fost de a verifica dacă este neapărat necesară achiziția unui sistem de sunet TV separat.

 

Analiza sistemelor de sunet TV

Fiecare tip de sistem de sunet a fost analizat prin comparație cu celălalte, iar în final mai mulți experți au acordat calificative de notare. Evaluările au fost făcute după audiția mai multor mostre diferite.  Din ele au făcut parte filme de acțiuni, emisiuni TV și muzică. Au fost generate următoarele rezultate:

Microsisteme hi-fi: 7,8 din 10

Sistem soundbar: 5,7 din 10

Sistem home cinema – 5,1 din 10

TV – 3,3 din 10

Ce ne spun rezultatele?

  • Deloc surprinzător, un soundbar premium, de patru sau cinci stele, va oferi un sunet mai bun decât difuzoarele televizorului dumneavoastră
  • Calitatea sunetului oferită de un sistem hi-fi bun este preferabilă în defavoarea celor mai bune soundbar-uri. Acest lucru se datorează, probabil, calității amplificatorului hi-fi și a difuzoarelor în sine. Ele pot fi chiar mai mari decât cele aglomerate într-un sound-bar compact, deși ele în sine sunt mai mari decât difuzoarele mici ale unui televizor.
  • Așa cum era de așteptat, testului nu i-a plăcut sunetul produselor slabe calitativ, indiferent de tip. Așadar, este inutil să îți cumperi un sistem de sunet doar pentru  avea unul. 😊 Asigură-te că este unul bun, altfel îți vei irosi banii.

În concluzie, dacă ai deja un sistem hi-fi de o calitate decentă, este recomandabil să verifici dacă îl poți la conecta la televizor, conform manualului de utilizare. De asemenea, asigură-te că difuzoarele hi-fi sunt amplasate de fiecare parte a ecranului televizorului și îndreptate spre locul în care te așezi.

Cum rămâne cu sistemele cu mai multe difuzoare? Potrivit experților, nu este preferabilă neapărat calitatea sunetului produs de acestea, în defavoarea unui sound-bar sau a unui microsistem. Totuși există anumite lucruri pe care doar un sistem cu mai multe difuzoare vi le poate oferi, cum ar fi sunetul surround adevărat.

Sistemul de tip soundbar – cel mai la indemana home cinema

Avantaje:

  • Mai compact și cu mai puține fire decât sistemul home-cinema
  • Îmbunătățește calitatea sunetului difuzoarelor televizorului
  • De obicei este mai ieftin decât sistemul home-cinema

Dezavantaje:

  • Sunetul surround virtual nu este la fel de “eficient” ca cel emis de un sistem home-cinema cu mai multe difuzoare
  • Modurile “3 D” sau “sunet surround” nu îmbunătățesc foarte mult experiența de ascultare

Sistemele soundbar integrează mai multe difuzpare într-o cutie dreptunghiulară lungă. Cu mai puține fire, acestea se pot așeza pur și simplu în fața televizorului sau poate fi fixate pe perete, sub suportul televizorului.

Multe tipuri de soundbar vin și cu un difuztor subwoofer separat – de obicei o cutie dreptunghiulară de dimensiuni mari ce găzduiește difuzoare cu diametru mare care pot produce sunete de frecvență joasă (tonuri de bas) mai eficient decât difuzoarele mai mici din unitatea principală de sunet. Aceste subwoofer-uri sunt uneori fără fir, deși trebuie conectate la o priză de perete.

Emisiunile TV sunt, în general, înregistrare în sistem stereo, așa că o configurație de home cinema mai scumă, cu mai multe difuzoare, este adesea inutilă.

Acestea fiind spuse, nici cinefilii înrăiți nu trebuie să fie dezamăgiți. 😊 Sistemele noastre sound-bar oferă o extraordinară calitate a sunetului și le puteți găsi aici.

Sistemul home-cinema – cel mai bun pentru filme și televiziune HD

Avantaje:

  • Cea mai bună opțiune pentru o experiență de sunet surround autentică
  • Îți permite să experimentezi sunetul într-un mod mai cinematografic, cu efecte sonore care din față, lateral și spate

Dezavantaje:

  • Mai multe componente înseamnă mai multă dezordine, precum și multe fire trase (deși sunt disponibile și modele fără fir)
  • Procesul de configurare poate fi mult mai complex, pentru a obține cel mai bun rezultat.

Sistemele home-cinema sunt de obicei sub forma unui player Blu-ray sau DVD, împreună cu un amplificator și mai multe difuzoare. Acestea oferă, în general, sunet surround “5.1”. “5” se referă la cele cinci difuzoare principale: două poziționate în spatele tău (la stânga și la dreapta), și trei difuzoare frontale, care merg la stânga, la dreapta și în centrul televizorului. “1” indică numărul de subwoofer. Deși 5.1 este configurația cea mai des întâlnită, sistemele pot fi la fel de compacte ca 2.1 și la fel de expansive ca 9.2.

De asemenea, poți cumpăra un sistem de sunet surround cu o unitate de amplificare (receptor), care nu conține un player Blu-ray sau DVD. Dacă deții deja un player, probabil este mai ieftin să cumperi doar un sistem de sunet surround. Trebuie să ai însă în vedere verificarea atentă a pachetului ales și componentele din el. Unii producători sau comercianți folosesc descrieri ambigue.

Majoritatea filmelor Blu-ray sunt într-un format audio multi-channel, precum Dolby Digital. De asemenea, anumite filme sa producții de televiziune sunt înregistrate în sunet surround. Pentru a le găsi, căutați sigla Dolby Digital sau “DD” în ghidul de programe sau în colțul ecranului televizorului.

Dacă nu dorești cabluri care se “plimbă” prin toată sufrageria, poți opta pentru un sistem cu difuzoare wireless. Acesta folosește un transmițător radio, astfel încât difuzoarele din spate să poată primi sunet de la amplificator. Și ele vor trebuie însă conectate la rețea pentru alimentare. Oferta noastră de sisteme home-cinema este disponibilă aici. 

 

sistem home cinema soundbar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *