Blog

Boxa portabila – distractia este cu tine !

Produse ale tehnologiei de astăzi, ne referim la sistemele audio cu boxa Bluetooth portabila, face ca modalitatea practică de agrement să fie total schimbată față de cea de acum 20-25 de ani, de exemplu. Dacă vreți să ascultați muzică în locuri unde nu există rețea de alimentare cu energie electrică, e cazul să vă cumpărați o boxa Bluetooth.

Dar nu doar pentru locurile fără energie electrică sunt construite aceste boxe. Principala lor calitate, aceea de a fi portabila, le face ideale în toate situațiile în care vreți să scăpați de fire! Să nu vă mai bateți capul să nu călcați pe ele sau „să le luați în picioare!” Da, cu nu foarte mult timp în urmă, cablurile de legătură dintre boxe și stația care furniza muzică erau o adevărată problemă. Întinse peste tot, ele dădeau de furcă DJ-ilor cât și dansatorilor sau chelnerilor…

Dacă aveți boxe Bluetooth de calitate superioară, atunci veți putea merge cu ele la piscină. Există acest tip de boxa mobila care nu numai că rezistă la ploaie, ba mai mult, le poți arunca în apă și ele cântă. Da, ce idee, să te distrezi cu boxele în piscină! Industria divertismentului cunoaște o dezvoltare greu de anticipat. Tehnologia face totul mai ușor, astfel că peste doi-trei ani am putea asista la idei pe care acum nu ni le putem închipui.

Cum funcționează o boxa Bluetooth portabila

Deși ne-am putea gândi că ele sunt destinate doar telefoanelor inteligente, trebuie spus din capul locului că o boxă Bluetooth nu funcționează doar cu iOS sau Android sau cu sistemul de operare „windows phone”. Boxele mobile se pot cupla de fapt la orice dispozitiv care are inclusă funcția Bluetooth. Adică și la laptopuri sau PC-uri. Boxe portabile cu Bluetooth sunt impasibnile la conexiunea WiFi, iar acesta este un mare avantaj.

boxa portabila - tipuri de boxe

Mai mult, dacă aveți chiar și un sistem mai vechi, căruia însă îi puteți face un upgrade de soft sau periferice, posibilitatea de a folosi o boxa mobila este reală. Să recunoaștem însă că soluția cu smartphone este totuși cea mai la îndemână. Cea mai bună și cea mai folosită.

Criterii de cumpărare a unei boxe portabile

Boxele cu Bluetooth au devenit (și ele) subiectul de fabricație al unei lumi întregi. Înseamnă deci că veți găsi multe chinezării. Totuși, dacă sunteți puțin documentați, veți putea fi în poziția omului care știe ce să cumpere. Încercăm mai jos să vă orientăm spre criterii de bază.

Portabilitatea la o boxa mobila; acumulatorii

Acest parametru este dat în primul rând de capacitatea acumulatorului. Ar fi bine să fie de o capacitate cât mai mare și să se încarce într-un timp cât mai scurt. Acumulatorii care au capacitatea de 2500-3000 de mAh sunt considerați deja a fi de o capacitate relativ mare și pot reda așadar muzică timp de câteva ore bune.

Trebuie reținut însă că puterea de înmagazinare a acumulatorilor este în creștere, procesul de fabricație al acestora este în plină evoluție. Tehnologia avansează rapid, așadar, în curând, vom putea avea boxe Bluetooth care funcționează cu lejeritate 24 de ore. Fără a fi reîncărcate. Este doar chestiune de timp când acest parametrui va fi unul uzual la orice boxă cu Bluetooth.

Acumulatorii NiMH sunt pe cale de dispariție și tind a fi înlocuiți de cei pe bază de Li-Ion. Primii sunt și destul de ieftini tocmai din cauza unor performanțe inferioare. Vă sugerăm achiziționarea unor boxe Bluetooth cu acumulatori pe bază de Li, să fiți atenți la aceste aspect.

Durata de viață pentru o boxa portabila. Tipul de folosire

Atunci când sunteți pe cale de a cumpăra o boxă mobilă, sau portabilă dacă vreți, trebuie să țineți cont de locul unde va fi utilizată aceasta. Altfel spus, dacă boxa o țineți în casă și faceți petreceri cu ea în sufragerie nu e nicio problemă de rezistență.

Situația se schimbă însă dacă intenționați ca boxa cu Bluetooth s-o folosiți în aer liber, dacă există riscul să cadă stropi de ploaie pe ea sau, și mai mult, va fi o boxă pentru petreceri la ștrand, la piscine sau, în general, în medii umede. Situațiile în care boxele portabile ajung să fie folosite în medii umede se pot controla prin alegerea unor produse cu coeficient IPX. Acesta este un standard care definește gradul de protecție la umezeală (intemperii) pentru aparatura în general.

Așadar, dacă aveți nevoie de o boxă portabilă care să se încadreze în clasa de protecție IPX, rețineți că există 8 grade de protecție. O boxă Bluetooth cu IPX1 va fi mult mai puțin rezistenă decât una cu IPX5, de exemplu. Maximul fiind evident IPX8.

Raportul calitate/preț

În general, lucrurile ieftine sunt de calitate scăzută. Și tot în general, chinezismele (includem aici și produsele asiatice în general) sunt printre cele care domină piața. La noi, la noiz.ro ne străduim să vă oferim produse pentru toate opțiunile de preț fără însă a pune pe ultimul loc calitatea acestora.

Trebuie știut însă că dacă veți cumpăra o boxa cu Bluetooh foarte scumpă, nu înseamnă că o veți lua și pe una dintre cele mai bune. Vă recomandăm să vă asigurați cât puteți că acele caracteristici tehnice enunțate de producător își au acoperirea în realitate. Unii fabricanți sau comercianți au obiceiul să mai exagereze.

Încercați să aflați cât mai mult despre un produs studiind review-urile la acesta. Puteți de asemenea să studiați pe forumuri sau chiar să întrebați.

Oricum ar fi, un produs de calitate este bine încheiat, nu prezintă bavuri de finisare și redă frecvențele joase într-un mod cât mai acceptabil. Felul în care folosiți produsul poate influența și el percepția dvs despre calitate. Dacă, de exemplu nu folosiți nivelul sonor la maxim, nu veți sesiza că la astfel de sonorizări apar distorsiuni. S-ar putea să vă placă și să-l cumpărați.

Calitatea sunetului. Ce înseamnă Hi-Fi la Bluetooth

În general, o boxă portabilă (cu Bluetooth) cu greu va depăși calitățile unei boxe clasice. Din mai multe motive, primul ar fi acela că boxa portabila este în general destinata mobilității. Sunt construite pentru a fi mici și ușoare, ceea ce nu este neapărat ideal pentru o boxă care trebuie să redea cu maximă fidelitate.

Calitatea unei boxe cu Bluetooth depinde (printre altele) de numărul de difuzoare și de banda de frecvențe pe care o redă. O boxă portabilă cu un singur difuzor va fi întotdeauna mai avantajoasă ca preț, dar toate sunetele vor fi comprimate într-un singur canal.

Separarea sunetelor pe categorii, iar în mod implicit fiecărei game de frecvența să-i revină un difuzor, combinată cu pereții boxei din materiale adecvate și puteri corect distribuite ar rezolva probabil problema de calitate. Dar aceasta ar contraveni principiului pentru care au fost construite boxele cu Bluetooth, ar duce la creșteri de prețuri și ar direcționa astfel clientul spre o întrebare pertinentă: Păi, atunci, de ce să nu-mi iau o boxă tradițională?

Așadar, folosirea de subwoofere (frecvența de sub 50 Hz) și de supertweeter (frecvențe peste 18.000 Hz) își găsesc mai greu justificarea la o boxă portabilă. Nu înseamnă că nu există. În general însă, boxele cu Bluetooth au difuzoare din gama woofer (50-500 Hz), midrange (0.5-8 Khz) și tweeter (8-18 Khz).

Să mai reținem și că urechea umană deși poate percepe sunete la frecvență extremă, 20 Hz sau 20.000 Hz, totuși este mult mai greu receptibilă la acestea. Pe scurt, fiecare om are propria lui gamă de frecvențe pe care le percepe.

Puterea unor boxe este un element subiectiv. Cum am spus mai sus, depinde foarte mult de locul unde se ascultă muzica. O boxă portabilă care la volum maxim redă cu distorsiuni nu va fi cea mai bună alegere. Dar pentru un spațiu mai mic s-ar putea să fie ideală.

Cele mai bune boxe cu Bluetooth

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *