Blog

Cum alegem căști audio ideal adaptate nevoilor noastre?

Un accesoriu nelipsit: cum alegem o pereche de căști audio?

Căștile audio aduc sunetul la un nivel apropiat de perfecțiune, datorită principiului lor simplu și eficient. Acționează direct asupra urechii, fără interferența mediului sau a reflexiilor pereților.  Principalele tipuri de căști sunt In-Ear, On-Ear, Over-Ear și back-head. Dar cum alegem căști și practice, și performante și atractive din punct de vedere estetic? La finalul acestui articol vei vedea că decizia este ca și luată!

Căști In-Ear

Castile in-ear sunt cele cu formă de dop și sunt cele mai populare și utilizate căști la ora actuală. Echipate cu difuzoare de 9-10 cm, pot atinge performanțe uimitoare într-o construcție compactă și se pliază pe forma urechii datorită pad-ului din silicon. Căștile in-ear pot fi wireless sau cu fir datorită tehnologiei bluetooth. Variantele cu clip-on sunt excelente pentru sportivi, în timp ce căștile earphone normale pot fi utilizate pentru condus sau în ascultarea muzicii.

Căști On-Ear

Când spunem on-ear, ne referim la căști pentru ascultarea muzicii. Căștile aplicate pe ureche au dimensiuni semi-compacte și permit atât ascultarea muzicii la nivel hi-fi, cât și a diverselor sunete venite din exterior, asemenea unui concert live.

Căști Over-Ear

Castile over-ear sunt în general pentru audiofili. Acestea acoperă complet urechea, elimină zgomotul ambiental iar sunetul care interacționează cu timpanul este nealterat, în condiții de studio.

Căști Back-head

Sunt cele prevazute cu un suport pentru spatele capului. Diferențele dintre acestea și căștile Over-Ear sunt mai mult de design, însă au avantajul că nu îți deranjează părul si nu sunt atât de voluminoase ca cele cu banda de susținere. Totuși, stabilitatea lor este mai redusă decât a celor Over-Ear. Căștile Back-head se pretează, în principal, pentru biroul de acasă sau de la serviciu.

Dincolo de clasificarea simplistă, acumularea unor informații de specialitate ne va ajuta să luăm o decizie corectă atunci când ne întrebăm „Cum alegem căști care să nu ne dezamăgească?

Achiziția nu presupune o investiție la fel de importantă precum un nou amplificator sau un nou sistem de difuzoare, este adevărat. Cu toate astea, îți recomandăm să consulți mai multe modele și oferte și să citești recenzii relevante. Mai jos îți prezentăm un scurt ghid de urmat înaintea achiziției.

Cum alegem căști, în funcție de buget?

Indiferent dacă decizi să cheltuiești o sumă de genul „bani de buzunar” sau o mică avere, e important s-o eficientizezi cât mai bine.

În primul rând, trebuie să îți setezi bugetul în funcție de principala utilitate a căștilor: muzica. Dacă vei reda piese compacte, precum MP3-uri, este inutil să arunci sume mari de bani pe o pereche de căști care, probabil, va fi subutilizată.

De asemenea, nu te aștepta ca o pereche de căști “în ureche” (in ear) să redea cu fidelitate sunetul unui sistem audio extins precum cel de acasă. Și nici a unor fișiere de înaltă rezoluție de tipul WAV și DSD.

Toate acestea ne duc la întrebarea: Care e cea mai bună opțiune de căști, adaptată dorințelor noastre?  

Alegerea se rezumă, în general, la preferințe. Există o mulțime de căști peste ureche (over-ear) ușoare, practice, pentru a le purta în naveta de dimineață.  Ele pot acționa chiar ca un factor de descurajare pentru oricine dorește să inițieze o conversație cu tine în tren 😊. În același timp, căștile de tipul în ureche (in-ear) nu înseamnă neapărat o scădere a calității sunetului.

Aici puteți consulta ofertele noastre de căști in ear.

Unde folosiți căștile?

Dacă sunt doar pentru uz casnic, trebuie să fie aproape invizibile și inaudibile pentru exterior? Deși poate nu este ideal pentru mijloacele de de transport în comun, dacă scurgerea sunetului nu este o problemă, alegerea unor căști de tipul on-ear sau over-ear cu spatele deschis ar putea oferi un sunet mai expansiv. Dar dacă dorești să blochezi cu totul sunetul exterior, există o mulțime de variante de căști cu sunet grozav, ce anulează zgomotele.

În ceea ce privește subiectul “wireless”, o colecție relativ nouă de căști in ear wireless (cele care nu au fire care să conecteze cei doi muguri) vor oferi foarte multă libertate. Majoritatea se conectează prin Bluetooth și sunt din ce în ce mai populare datorită mărcilor de smartphone-uri. Acestea au renunțat la intrarea audio de 3,5 mm. De asemenea, cui nu îi place să meargă la alergat fără un fir care atârnă în jurul gâtului sau în spatele capului? 😊 De luat în considerare aici este faptul că vei cheltui mai mult pe căștile fără fir pentru a echivala performanța sonoră a celor cu fir.

În plus, durata de viață a bateriei este un alt factor de care trebuie să ții cont.

Pentru toate criteriile de mai sus, gama nostră de căști oferă soluții viabile.

Cum alegem căști „confortabile”?

Când te gândești la o pereche de căști, încearcă să te gândești nu numai la felul în care sună, ci și la felul în care le simți. Ți se încălzesc urechile după jumătate de oră sau banda căptușită neadecvat îți dă bătăi de cap? Dacă optezi pentru wireless, poți obține o etanșare bună astfel încât să îți asiguri o performanță solidă a sunetului, iar unitățile să fie stabile în urechi? Dacă le simți puțin voluminoase la început, în câteva ore sunt șanse mari să devină inconfortabile. Sau chiar să cadă atunci când întorci brusc capul. Dacă ai de gând să le porți zilnic, nu are rost să te torturezi 😊. Îți recomandăm o pereche căști on-ear, pe care o poți alege de aici.

Știm deja că sunetul este regele, dar trebuie să luăm în considerare și estetica. O culoare aprinsă ți-ar putea face cu ochiul în magazinul de profil, dar te vei simți confortabil să le porți la birou? În același timp, sigur vei fi mai entuziasmat de muzica pe care o asculți atunci când căștile tale nu arată ca și cum ar fi fost proiectate de un director de pompe funebre. 😊

În concluzie, un echilibru între vizual și practic este soluția câștigătoare.

De asemenea, nu decide doar luând în considerare timpul prezent. Poate în viitor dorești să îți îmbunătățești sistemul audio. Fie cu surse diferite, fie cu un amplificator de căști, asigură-te că cele pe care le alegi acum țin pasul cu îmbunătățirile. Există în ele piese înlocuibile, precum plăcuțe, vârfuri sau cabluri? Merită să te gândești mereu în ansamblu și perspectivă.

De unde cumpărăm căștile?

Magazin fizic

Dacă vrei neapărat să testezi o gamă largă de căști, un magazin fizic este, desigur, o soluție ideală. Un vânzător bun își cunoaște bine produsele, vă înțelege nevoile și îți poate face o recomandare personalizată.

Însă amintește-ți că deși el este acolo să vă ajute, tu cheltuiești banii, așa că ar trebui să conduci procesul de vânzare. Ca atare, îți sugerăm să faci testele cu muzica pe care o asculți de obicei. Ia-ți la tine câteva CD-uri, sau playerul de muzică personal, iar vânzătorul ar trebui să îți permită să redai muzica preferată.

De asemenea, e important să-ți testezi potențila pereche de căști cu echipamentul cu care o vei împerechea acasă sau în afara ei. Nu alege un set pe baza componentelor pe care nu le vei folosi. Probabil că atunci când ajungi acasa vor suna complet diferit.

După ce ai ales care e cea mai bună opțiune de căști, ca în cazul majorității echipamentelor hi-fi, acestea trebuie să fie rulate. Sunetul se schimbă în timp, pe măsură ce componentele se stabilizează. De obicei asta se întâmplă după 24 de ore de redare continuă, dar unori poate dura chiar mai mult. Asigură-te că perechea testată în magazin a avut suficient rodaj.

Nu în ultimul rând, nu pica în capcana de a alege un furnizor și de a merge apoi acasă să cauți oferte mai bune online. Cel mai probabil, nu vei economisi foarte mult. Iar dacă vânzătorul te-a ajutat deja cu o achiziție, merită vânzarea. Mai ales că vei vrea să îți consolidezi relația pentru următoarea vizită. 😊

Magazin online

Dacă nu ai acces ușor sau suficient timp pentru a vizita un magazin de profil, internetul este locul perfect pentru cumpărături, atunci când trebuie să stabilim cum alegem căști.

Recenziile surselor credibile reprezintă un punct de plecare foarte bun pentru a te ghida în alegerea celei mai potrivite perechi de căști. Mereu vei găsi oferte grozave disponibile, mai ales la modelele mai vechi. Mai presus de orice, nu uita să optezi pentru ceva despre care ai mai auzit, sau pentru care ai primit măcar o recomandare. Fie de la un prieten apropiat, de la un vânzător specializat, de la un coleg sau o emisiune de tehnologie. Apoi, asigură-te că întotdeauna cumperi dintr-o sursă credibilă.

În esență, rămâi vigilent, așa cum ai face atunci când cumperi orice altceva din mediul online. Și, desigur, nu uita să consulți pagina noastră cu cele mai bune oferte pentru căști.

Uneori, dacă eși norocos, poți găsi chiar și chilipiruri. 🙂

Pornirea

Spre deosebire de o mulțime de alte echipamente hi-fi, atunci când ai căștile în sfârșit acasă, nu este prea multă muncă de făcut. Nu trebuie să-ți faci griji cu privire la poziționare, suporturi sau cabluri, ca în cazul difuzoarelor, de exemplu. Nu uita însă despre punctul menționat mai devreme – rodajul. Scoate căștile din cutie, conectează-le și lasă-le să ruleze peste noapte. Ulterior vei auzi exact sunetul ce te-a determinat să le cumperi.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *