Panouri acustice pentru sali de concert si club – cum aflam ce fel de panouri sunt necesare
FORMULA SABINE
Sabine este tatăl acusticii moderne. El a descoperit că timpul de reverberație este descris de o relație între dimensiunea camerei și cantitatea de absorbție din cameră. Camere mai mari – reverberație mai lungă. Mai multa absorbție – reverberație mai scurtă.
T = 0,161 x V / A
Unde T: Timp de reverberație în câteva secunde
V: Volumul în m3
A: Absorbția în m2
Sabine 0,161: este o constantă (pentru a face calculul corect cu unitățile reale)
MATERIALE FONOABSORBANTE
Vezi aici o lista cu Materiale Fonoabsorbante
Toate materialele din cameră acționează acustic chiar dacă nu sunt așa-numitele materiale acustice. Practic avem trei feluri de amortizoare.
Panouri acustice cu membrană
Acest tip de absorbant include podele din lemn, ferestre, uși etc. Acest absorbant asigură absorbția în capătul inferior al intervalului de frecvență. În mod normal, eficiența nu este foarte ridicată, dar în condiții normale sunt incluse zone de bază mari construcția camerei. Amortizoarele speciale concepute pot fi foarte eficiente.
Panouri acustice absorbante de rezonanță
Amortizoarele de rezonanță includ panouri cu fante, placă perforată, rezonatoare Helmholtz etc. Aceste absorbante sunt utilizate în mod normal în frecvența medie. Absorbția este medie până la mare.
Absorbanti porosi
Aceste absorbante includ vată minerală, covoare, perdele și așa mai departe. Pot fi foarte eficiente, dar grosimea materialele trebuie luate în considerare. Straturile subțiri vor absorbi doar frecvențele cele mai înalte. (Gândiți-vă la o sală de repetiții din subsol de beton în care singura amortizare este un covor pe ușă: Nu este bun la frecvențe joase!). Pentru a absorbi o frecvență dată (și toate frecvențele de mai sus) grosimea absorbantului trebuie să fie sfertul lungimii de undă de acea frecvență. Sau: partea din față a materialului trebuie plasată la o distanță de un sfert din lungimea de undă.
UNDE STATIONARE
Undele stationare există în toate tipurile de camere. Forma camerei, dimensiunile camerei și relația dintre dimensiunile camerei, sunt parametri importanți care vor determina frecvențele sa se distribuie aleator. Dar cum apar? Imaginați-vă o sursă de sunet. Când sunetul este emis, unda sonoră se va propaga în toate directiile dacă nu există obstacole. Acest lucru se va întâmpla desigur cu viteza sunetului. Acum, dacă sursa de sunet este plasata în interiorul unei încăperi unda sonoră va lovi limitele camerei. Dacă limitele constau din suprafețe dure acustice (reflectorizante), sunetul este reflectat. Dacă unghiul de incidență este de 90º sunetul va fi reflectat chiar înapoi de unde a venit. În anumite circumstanțe, unda sonoră se va întâlni din nou.
De exemplu, dacă sunetul este reflectat între pereți paraleli. Aceasta devine o problemă, atunci când unda sonoră nu numai că se întâlnește, ci și se întâlnește în antifază. Și asta se va întâmpla atunci când distanța dintre pereți este jumătate din lungimea de undă a undei sonore radiate. Sau o intreaga lungime de undă – sau 1 ½, 2 ½ și așa mai departe. Acest fenomen este numit UNDA STATIONARA. De fapt, unda sonoră nu stationeaza. Dar este un fel de a spune pentru că presiunea sonoră maximă și minimă sunt poziționate în locuri fixe din cameră.
CUM INFLUETEAZA UNDELE STATIONARE SPECTRUL AUDIO
Cand camera are aceleași dimensiuni ca lungimea, lățimea și chiar înălțimea, este foarte problematică obținerea unei distribuții uniforme a sunetului.
Cum să scapam de undele stationare ?
Pereții paraleli din cameră trebuiesc tratati. Astfel, cele mai puternice unde sunt suprimate.