Blog

Lumini inteligente – Moving head-uri wash, spot sau beam

Lumini inteligente - Moving head-uri wash, spot sau beam

Lumini inteligente – Moving head-uri wash, spot sau beam pentru scena si club

Tipuri de moving head-uri

Discotecile si scenele de pe tot globul sunt echipate inca din anii ’50 cu lumini de scena. Dar diversitatea lor tot mai mare a condus spre nevoia unui standard de control mai ridicat.  Odata cu digitalizarea si cu evolutia tehnologiei, a aparut in anii ’80 limbajul de DMX care permite controlul digital al luminilor. Asfel a aparut termenul de lumini inteligente.

Cel mai folosit reper de dispozitive inteligente este moving-head-ul, care poate fi de 4 tipuri:

Lumini inteligente – Moving head beam

lumini inteligente moving head beam

Beamul este cel mai in voga tip de moving head, avand o caracteristca de dispersie foarte ingusta si puternica, folosit in toate configuratiile de scena si in cluburi de dimensiuni mari. Dezavantajul acestui tip de proiectie este faptul ca depinde exclusiv de locatii inalte si cu suprafete mari, efectul sau fiind mult diminuat acolo unde inaltimea este redusa.

Moving head spot

movin head spot

Spotul este movinghead-ul clasic, asa cum a fost conceput in anii 90. La spot unghiul fasciculului este mai mare, variaza intre 10 si 30 grade, are cel mai mare nr de functii si implicit canale DMX. Aici intalnim funtii ca gobo, gobo-shake, prisma, gobo-rotatin, strobe, etc. acest tip de moving head este adesea intalnit in cluburi, discoteci sau in sali de evenimente.

Moving head wash

Acest tip de moving head are o caracteristica luminoasa asemenatoare cu proiectoarele PAR, avand un unghi de dispersie larg, fara focalizare, scopul lor fiind de a umple cu lumina si culoare. Caracteristica de miscare omnidirectionala este diferenta esentiala fata de PAR.

Moving head hibrid

moving head hibrid

Moving head-ul hibrid este in general cel mai complex si mai scump produs din aceasta gama.

Poate fi o combinatie intre 2 sau toate 3 din cele enumerate mai sus. Aceste variante sunt solutii viabile pt sisteme portabile si rental.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *